Несвоєчасна реєстрація платником ПДВ


Суб'єкт підприємницької діяльності (СПД) 08.08.2003 р. зареєструвався як платник ПДВ. При перерахунку оподатковуваних операцій за попередні періоди виявилось, що під визначення платника ПДВ він підпадав ще з жовтня 2002 р. Цю помилку СПД виявив самостійно, суму ПДВ та штрафні санкції згідно з пп. «б» п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-111 сплатив. Чи правильно здійснено сплату штрафних санкцій?

(Виконавчий комітет Рубцівської сільської ради, с. Рубці. Донецька обл.)


Особи, що підпадають під визначення платників податку згідно зі ст. 2 Закону № 168/97-ВР. зобов'язані зареєструватися як платники податку в органі державної податкової служби за місцем їх знаходження. Форма заяви про реєстрацію встановлюється центральним органом Держарної податкової служби України (п. 9.3 ст. 9 Закону № 168/97-ВР).

Реєстраційна заява повинна подаватися (направлятися) до органу державної податкової служби не пізніше двадцятого календарного дня, що настає за останнім днем дванадцятимі-сячного періоду, зазначеного у п. 2.1 ст. 2 Закону № 168/97-ВР, а для осіб, що підпадають під визначення п. 2.3 ст. 2 цього Закону, — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку здійснення підприємницької діяльності з торгівлі за готівку. Реєстраційна заява може бути надіслана на адресу органу державної податкової служби поштою з повідомленням про вручення. Орган державної податкової служби зобов'язаний протягом 10 робочих днів надати заявнику (надіслати поштою з повідомленням про вручення за рахунок заявника) свідоцтво про реєстрацію як платника податку (п. 9.4 ст. 9 Закону № 168/97-ВР).

Контроль за нарахуванням і внесенням податку до бюджету здійснюють орга+ни державної податкової служби. Відповідальність платників ПДВ за порушення порядку і строків нарахування, внесення до бюджету податку або порядку звітності, а також порядок оскарження рішень податкових органів визначаються законом з цих питань (п. 10.2 ст. 10 Закону № 168/97-ВР).

Пунктом 15 Указу № 857/98 встановлено, що уразі коли особа, яка зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ, не здійснює такої реєстрації протягом строків, визначених законодавством, орган державної податкової служби повинен застосувати штрафні санкції.

Порядок застосування таких штрафних санкцій визначається залежно від того, здійснював такий СПД надалі оподатковувані операції з продажу товарів (робіт, послуг) і нараховував при цьому чи не нараховував ПДВ.

Щодо порядку застосування штрафних санкцій згідно зі ст. 1 7 Закону № 2181-ІІІ, то слід зазначити, що санкції, передбачені цією статтею, накладаються на платника за порушення норм законодавства. При цьому СПД не звільняється від відповідальності за непроведення чи несвоєчасне проведення реєстрації у вигляді штрафних санкцій, визначених Указом № 857/98.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту- начальника управління ПДВ та Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004