Витрати на пальне для орендованого автомобіля


Підприємство надає послуги з охорони і використовує орендований у замовника автомобіль. Чи може підприємство включати до податкового кредиту 100% ПДВ, сплаченого при придбанні пального для орендованого автомобіля?

(ТОВ «ВИД-Д». м. Дружківка. Донецька обл.)


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням това-оів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до скла- ду валових витрат виробництва (обігу), та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації"(пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Враховуючи те, що згідно з пп. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до валових витрат платника податку дозволяється віднести лише 50% витрат на придбання пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів та їх оперативну оренду, то і до податкового кредиту звітного періоду підприємство може включити 50% суми ПДВ, сплаченої при придбанні пально-мастильних матеріалів.

Приватні телефонні розмови Банк здійснює операції, які не є об'єктом оподаткування згідно з п. 3.2 cm. 3 Закону № 168/97-ВР. Працівники банку користуються телефонним та мобільним зв'язком як для вирішення виробничих питань, так і здійснюють розмови приватного характеру. Чи потрібно обкладати ПДВ вартість приватних розмов, що компенсуються підприємству його працівниками?

При наданні фінансових послуг, які не є об'єктом оподаткування, ПДВ з вартості телефонних послуг як у частині, що використовується у виробничих цілях (наданні таких фінансових послуг), так і в частині невиробничого споживання (працівниками банку) не включається до податкового кредиту, а тому відповідно суми отриманої компенсації в межах вартості розмов приватного характеру не можуть збільшувати податкових зобов'язань.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту- начальника управління ПДВ та Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004