Вивезення вантажів за межі митного кордону


ТОВ надає транспортні послуги з вивозу вантажів за межі митного кордону України. Замовники послуг — як резиденти, так і нерезиденти України. Який порядок обкладання ПДВ має застосовуватися, якщо транспортні перевезення здійснюються за маршрутом від Сумської внутрішньої митниці (м. Суми) через пункт перетину державного кордону України (с. Юнаківка) до пункту за межами митної території України?

(СП «Укртехносинтез». м. Суми)


ПДВ за нульовою ставкою обчислюється щодо операцій з поставки транспортних послуг з перевезення пасажирів та вантажів за межами митного кордону України (пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР), а саме:

У разі коли поставка транспортних послуг, визначених частиною першою цього підпункту, здійснюється у вигляді брокерських, агентських або комісійних операцій з транспортними квитками, проїзними документами, укладання договорів або рахунків на транспортування пасажирів або вантажів довіреною особою перевізника, операції з таких послуг оподатковуються за ставкою 20%.

У разі поставки окремих послуг (як резидента, так і нерезидента) з транспортування вантажів, що перебувають під митним контролем, лише між внутрішньою митницею та митницею на кордоні, тобто без перетину державного кордону України, операції з поставки таких послуг вважатимуться здійсненими на митній території України і оподатковуватимуться за ставкою 20%.

Тому у разі якщо, наприклад, перевізник — транспортна організація здійснює перевезення вантажів транспортним засобом за маршрутом від Сумської внутрішньої митниці (м. Суми) і далі через пункт перетину державного кордону України (с. Юнаківка) до пункту за межами митної території України, то в цьому випадку послуга з перевезення вантажу на митній території України (від внутрішньої митниці до пункту проведення митних процедур) обкладається ПДВ за нульовою ставкою, оскільки її включено до єдиного комплексу наданих послуг з перевезення вантажів за межами митної території України (тобто вона є його невід'ємною частиною).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту; Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004