Передача акцій підприємствами агропромислового комплексу


Чи обкладаються ПДВ операції з безоплатної передачі та продажу акцій, що здійснюються підприємствами агропромислового комплексу відповідно до Закону № 290/96-ВР?


Законом № 1782-IV змінено редакцію пп. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-BR відповідно до якої починаючи з 1 січня поточного року операції з приватизації державного та комунального майна виключено з переліку операцій, звільнених від оподаткування. Водночас зазначеною нормою Закону встановлено, що звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі корпоративного права (частки, долі, паю, акції), емітованого переробним підприємством, у власність приватного сільськогосподарського підприємства відповідно до Закону № 290/96-BР

Тобто застосування зазначеного пільгового режиму оподаткування операцій з передачі корпоративних прав, що здійснюються відповідно до Закону № 290/96-BР можливе лише за дотримання платником таких (усіх без винятку) умов:

З урахуванням вищевикладеного, у разі якщо передача корпоративних прав здійснюються платником на інших (відмінних від вищеперелічених) умовах (передача таких прав працівникам приватизованих сільськогосподарських підприємств, продаж таких прав за компенсацію тощо), така операція підлягатиме обкладанню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Зауважимо також, що згідно з нормами пп. 3.2.1 п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР операції з продажу за кошти цінних паперів, випущених в обіг (емітованих) суб'єктами підприємницької діяльності, не є об'єктом оподаткування, а тому операції з продажу таких акцій (що є цінними паперами) за кошти не підлягають оподаткуванню ПДВ.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту; Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004