Приватний підприємець, працюю за спрощеною системою оподаткування. Вид діяльності — "обробка металу". В 2003 р. купив для виробничих потреб невеликий вантажний фургон. Під час купівлі вантажного фургона суму податку на додану вартість включив до податкового кредиту. Нараховую амортизацію згідно із законом про оподаткування прибутку підприємств. Нині вирішив продати фургон. Як відображається така операція в податковому обліку?

Відповідь.

Податковий облік з продажу вантажного фургона ведеться в загальному порядку. Така операція підпадає під визначення "продаж товарів", наведене в п.1.4 ст.1 Закону України від 03.04.97 р. №168/97-ВР "Про податок на додану вартість", зі змінами та доповненнями, і п.1.31 ст.1 Закону України від 22.05.97 р. №283/97-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств", зі змінами та доповненнями.

Оскільки дописувач працює за спрощеною системою оподаткування, вид діяльності — "обробка металу", а продаж вантажного фургона — це "торгівля", для того, щоб здійснити таку операцію, йому потрібно доповнити вид діяльності в Свідоцтві єдиного податку.'

Згідно з роз'ясненням, наданим у листі ДПА України від 18.06.2003 р. №2733/4/17-0515, у разі виникнення протягом календарного року будь-яких змін у підприємницькій діяльності, зокрема, зміни виду діяльності або обрання іншої додаткової діяльності, платник єдиного податку зобов'язаний не пізніше як за 15 днів до початку кварталу, з якого він змінює (обирає новий) вид діяльності, повідомити про це податковий орган, що видав йому Свідоцтво, для внесення до нього змін.

Отже, на підставі поданої заяви про обрання нового виду діяльності посадовою особою органу ДПС у п.З Свідоцтва про сплату єдиного податку зазначається новий вид діяльності, підписується керівником і засвідчується печаткою. І тоді, в разі продажу вантажного фургона, приватний підприємець нараховує податкове зобов'язання щодо ПДВ.

А саме, відповідно до п.4.1 ст.4 Закону України "Про податок на додану вартість" база обкладення податком на додану вартість операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості (з додатковим нарахуванням ПДВ за ставкою 20%), визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.

У разі продажу вантажного фургона пов'язаній із приватним підприємцем особі чи суб'єкту підприємницької діяльності, який не зареєстрований як платник податку, база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни (п.4.2 ст.4 Закону).

Крім того, на суму вартості продажу вантажного фургона приватний підприємець зменшує балансову вартість основних фондів групи 2. Причому, якщо вартість продажу вантажного фургона (без ПДВ) перевищить або дорівнюватиме балансовій вартості основних фондів групи 2, балансова вартість такої групи відповідно до п.8.4 ст.8 закону про податок на прибуток прирівнюється до нуля, а сума перевищення включається до валового доходу платника податку відповідного періоду.

Отже, обсяг виручки фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, який є платником єдиного податку, згідно з Указом у разі продажу основних фондів, складається з сум перевищення балансової вартості основних фондів з урахуванням податку на додану вартість над залишковою балансовою вартістю.

Роз'яснює старший державний податковий інспектор Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва Г.МУДРИК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад