Надання послуг нерезиденту


Згідно з договором ТОВ-резидент має виключне право підшукувати на території України покупців товару для підприємства-нерезидента, за що резидент отримує винагороду. При наданні таких послуг право власності на товари до ТОВ не переходить. Оплату за товар покупець здійснює безпосередньо нерезиденту. Чи застосовується нульова ставка ПДВ при нарахуванні податкових зобов'язань ТОВ?

(ТОВ «Укрпожтехніка», м. Зугрес, Донецька обл.)


Відповідно до пп. 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР ПДВ за нульовою ставкою обчислюється щодо операцій з поставки робіт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної території України. У тому числі за ну- льовою ставкою оподатковуються операції з поставки послуг з передачі авторських прав, ліцензій, патентів, прав на використання торгових марок та інших юридичних та економічних знань, а також обробки даних та інформатики для нерезидентів.

Оскільки згідно з договором між ТОВ-резидентом та підприємством-нерезидентом послуги, що здійснює ТОВ (підшукує покупців на території України, проводить з покупцями попередні переговори, контролює виконання умов контракту, забезпечує рекламу товарів на території України), призначено для використання та споживання на митній території України, то при нарахуванні податкових зобов'язань за такими послугами ТОВ має застосовувати ставку ПДВ у розмірі 20%.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб

ДПА України: Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту; Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування; Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004