Санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у 2004 році Який порядок та особливості обкладення ПДВ операцій з поставки путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у 2004 p.?

Підпунктом 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР встановлено, що звільняються від обкладення ПДВ операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Перелік закладів, лікування та відпочинок дітей в яких звільняються від оподаткування, було затверджено постановою № 835.

У 2004 р. зазначена пільга продовжує діяти, але з урахуванням обмежень, встановлених п. 49 ст. 80 Закону № 1344-IV, яким передбачено застосування режиму звільнення від оподаткування до операцій з продажу путівок лише на санаторно-курортне лікування дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Змінився також і перелік санаторно-курортних закладів, лікування дітей в яких звільняється від оподаткування у зв'язку із внесеними корективами у чинний порядок оподаткування зазначених операцій.

Так, постановою № 701 зупинено на 2004 р. дію постанови № 835 та затверджено новий перелік санаторно-курортних закладів, лікування дітей в яких звільняється від оподаткування.

Законом № 1801 -IV (абзац тринадцятий п. 26), який набрав чинності 01.07.2004 p., у діючий порядок оподаткування зазначених операцій внесено зміни, згідно з якими поновлюється пільговий режим оподаткування операцій з поставки путівок на відпочинок дітей у літній період з дня набрання чинності Законом № 1801 -IV по 01.09.2004 р. Водночас застосування цієї пільги можливе при поставці зазначених путівок лише у ті заклади відпочинку, які визначено постановою № 835.

Щодо перерахунку вартості путівок на відпочинок дітей, придбаних з ПДВ до моменту набрання чинності Законом № 1801 -IV, то в зв'язку з відсутністю норми Закону, яка б дала можливість поширювати пільговий режим оподаткування зазначених операцій на попередні податкові періоди, до 01.07.2004 р. повинні застосовуватися ті правила оподаткування, що діяли на початок (дату першої події) такої операції

Виходячи із зазначених правил, у разі якщо покупець придбав (перша подія операції) путівку на відпочинок дітей до 01.07.2004 р. (тобто до поновлення зазначеної пільги Законом № 1801 -IV). то вартість такої путівки повинна включати ПДВ і перерахунку не підлягатиме, оскільки така операція (перша подія) з продажу путівки здійснена продавцем в умовах дії Закону № 1344-IV, яким пільговий режим оподаткування таких операцій було зупинено.

При цьому, незважаючи на всі вищеперелічені зміни порядку оподаткування операцій з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей, обмеження щодо незастосу-вання зазначеного пільгового режиму оподаткування на операції з продажу путівок нерезидентам, встановлене пп. 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР, залишилось без змін, тому продаж путівок нерезидентам (як і раніше) підлягатиме обкладенню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб

ДПА України: Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту; Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування; Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004