Технічне обслуговування, ремонт, налагодження газового обладнання котелень


Який порядок нарахування податкових зобов'язань по операціях з надання послуг з технічного обслуговування, ремонту та налагодження газового обладнання котелень та інших газоспожива-ючих установок бюджетних та госпрозрахункових підприємств і організацій?

(ГОВ «Комунпромгаз», м. Одеса)


Згідно з п. 11.11 ст. 11 Закону № 168/97-ВР платники ПДВ, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, надають послуги з водопостачання, водовідведення або послуги, вартість яких включається до складу квартплати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим платниками цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) у компенсацію їх вартості, визначають базу оподаткування операцій з поставки таких товарів (послуг) за касовим способом.

Постановою № 939 до послуг, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, відносяться послуги на:

Оскільки вартість послуг з технічного обслуговування, ремонту та налагодження газового обладнання котелень та інших газоспоживаючих установок бюджетних та госпрозрахункових підприємств та організацій безпосередньо не є складовою частиною плати за утримання житла, а лише

опосередковано збільшує вартість комунальних послуг, то до таких послуг застосовуються загальні правила нарахування податкових зобов'язань, встановлені п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб

ДПА України: Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту; Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування; Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004