Управління активами


Відповідно до ст. 21 Закону № 978- ІV забудовник згідно з умовами договору сплачує керуючому фондом фінансування будівництва винагороду. Чи підлягає обкладенню ПДВ така винагорода? Чи має право забудовник віднести зазначену винагороду, сплачену на користь керуючого, до складу валових витрат виробництва?


Не є об'єктом обкладання ПДВ операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб'єктами підприємницької діяльності, Нацбанком України, Мінфіном України, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи приватизаційні та компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, житлові чеки, земельні бони та деривативи; обміну зазначених цінних паперів на інші цінні папери; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів,» а також діяльності з управління активами (пп. 3.2.1 п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР).

Статтею 9 Закону № 2299-ІІІ визначено, що діяльністю з управління активами вважається діяльність, що здійснюється за винагороду компанією з управління активами на підставі відповідного договору про управління активами, які належать інвесторам на праві власності. При цьому активами інституту спільного інвестування вважається сукупність майна, корпоративних прав та вимог, яка сформована за рахунок коштів спільного інвестування. Також Законом № 2299-III визначено, що компанія з управління активами повинна здійснювати професійну діяльність на підставі ліцензії.

Таким чином, якщо управитель на підставі відповідної ліцензії здійснює операції з управління вищезазначеними активами, то такі операції не є об'єктом обкладання ПДВ.

У разі якщо управитель одночасно здійснює інші операції що не пов'язані з управлінням активами, наприклад з поставки товарів (робіт, послуг тощо), то такі операції підлягатимуть обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

Щодо віднесення забудовником до складу валових витрат винагороди, яка сплачується на користь управителя, то слід зазначити, що згідно з нормами пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/97-ВР до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати на придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.7 цієї статті. Отже, у разі якщо договором (угодою) між забудовником та керуючим передбачено виплату винагороди за діяльність з управління активами, то забудовник згідно із зазначеною нормою Закону № 334/97-ВР має право віднести таку суму до складу валових витрат.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб

ДПА України: Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту; Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування; Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004