Як індексувати заробітну плату, якщо з 1 квітня 2004 р. підвищено надбавки за ранг та інтенсивність праці?

Г. Найда, м.Лебедин Сумської обл.


Відповідь. Порядком проведення індексації грошових доходів населення (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078) передбачено, що індексації підлягає заробітна плата, яка включає, зокрема, оплату праці за виконану роботу згідно з посадовими окладами, а також надбавки, що мають постійний характер.

Згідно з п.5 Порядку в разі підвищення доходів місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим під час розрахунку індексу споживчих цін для індексації. Індексація в цьому місяці не провадиться.

Отже, квітень, у якому відбулося зростання грошових доходів у зв'язку з присвоєнням наступного рангу та збільшення надбавки за інтенсивність праці, є базовим для розрахунку індексу споживчих цін. Індексація заробітної плати в цьому місяці не провадиться. При цьому зростання заробітної плати має перевищувати суму індексації, яку може бути нараховано в цьому місяці. В іншому випадку місяць підвищення рангу та надбавки не вважатиметься базовим і індексація має провадитись на загальних підставах згідно з Порядком.

Якщо вважати квітень п.р. базовим місяцем, право на індексацію в такому разі настало в серпні 2004 р. на приріст індексу споживчих цін 1,4% (101,4 -- 100). Індекс для проведення індексації розраховано з травня 2004 р. множенням щомісячних індексів інфляції за травень і червень п.р. (101,4 = 100,7 х х 100,7 : 100). Право на індексацію заробітної плати на цей індекс згідно з п.1 зазначеного Порядку набуто в серпні п.р.

На запитання наших дописувачів відповідає начальник управління рівня життя та моніторингу бідності Мінпраці України Н.ПІДЛУЖНА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад