Як мають індексувати заробітну плату працівника, якого переведено на іншу посаду?

Н. Матвійчук, м. Ялта АР Крим;

Л.Носуль,

м. Краматорськ Донецької обл.


Відповідь. Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів -населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. від 17.07.2003 р. №1078, передбачено, що в разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для індексації. Доходи, одержані громадянами за цей місяць, не індексують. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця.

Індексацію в разі переведення працівника на іншу посаду чинним Порядком не передбачено. Підприємство може самостійно ухвалити рішення щодо індексації заробітної плати в такому разі. При цьому, керуючись п.5 Порядку, рекомендуємо, якщо в разі переведення працівника на іншу посаду відбулося підвищення доходів, місяць підвищення вважати базовим під час розрахунку індексу споживчих цін. Для подальшої індексації індекс споживчих цін має розраховуватися наростаючим підсумком з наступного за базовим місяця до перевищення встановленого порога індексації (101%). Розмір підвищення заробітної плати має перевищувати суму індексації, яка б мала бути нарахована працівникові.

На запитання наших дописувачів відповідає начальник управління рівня життя та моніторингу бідності Мінпраці України Н.ПІДЛУЖНА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад