Якою нормою закону передбачено пріоритетність закону про державний бюджет порівняно з іншими законами України?

О.Горун, м.Суми

Відповідь.

За ст.95 Конституції України бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Держава прагне до збалансованості бюджету України. При цьому зазначено, що будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків визначаються лише законом про державний бюджет України.

Бюджетна система України, її структура, принципи, правові засади функціонування, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства визначено Бюджетним кодексом України.

Відповідно до п.20 ст.2 Бюджетного кодексу закон про державний бюджет України — це закон, що затверджує повноваження органам державної влади виконувати державний бюджет України протягом бюджетного періоду, тобто на один рік.

Бюджетна система України ґрунтується на таких основних принципах: збалансованість — повноваження на витрати бюджету мають відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період; обґрунтованість — бюджет формується на реалістичних макро-показниках економічного і соціального розвитку держави та розрахунках надходжень до бюджету і витрат бюджету відповідно до затверджених методик і правил; ефективність — під час складання і виконання бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей за залучення мінімального обсягу бюджетних коштів та максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів; цільове використання бюджетних коштів — бюджетні кошти використовуються лише на цілі, визначені бюджетними призначеннями (п.2, 5, 6 і 8 ст.7 Бюджетного кодексу України).

Відповідно до ч.2 ст.4 Бюджетного кодексу України під час бюджетного процесу в Україні положення нормативно-правових актів застосовуються лише в частині, в якій вони не суперечать нормам Конституції України, цього Кодексу та закону про державний бюджет України.

Отже, висновок про пріоритетність протягом бюджетного року закону про державний бюджет України щодо видатків на загальносуспільні потреби відносно інших законів України підтверджується ст.95 Конституції України та п.20 ст.2, ч.2 ст.4, а також п.2, 5, 6, 8 ст.7 Бюджетного кодексу України.

В.ФРОЛЕНКО, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад