Який порядок проведення ремонтних робіт у будинках, де є приватизовані квартири?

М.Куриляк, смт Кобилецька Поляна Закарпатської обл.

Відповідь.

За п.7 ст.10 Закону України "Про приватизацію житла в Україні" колишні власники багатоквартирних будинків (органи місцевого самоврядування, державні підприємства, організації чи установи, в повному господарському віданні або оперативному віданні яких перебували житлові будинки до початку приватизації) зобов'язані брати участь у їхньому ремонті, потреба якого виникла в період або після приватизації. Якщо в будинку приватизовано всі квартири, колишній його власник фінансує лише перший після приватизації ремонт.

Обсяг таких робіт визначається кількістю приватизованих квартир в будинку та терміном експлуатації від завершення його будівництва або реконструкції до моменту першого після початку приватизації ремонту. Вартість цих робіт складається на підставі проектно-кошторисної документації за матеріалами обстеження.

Перший після приватизації ремонт будинку має бути комплексного характеру, тобто включати виконання потрібних робіт для усунення пошкоджень усіх елементів будинку. До цих робіт мають також належати роботи, пов'язані з підвищенням рівня благоустрою будинку і при-будинкової території, влаштуванням відсутнього технічного обладнання, поліпшенням експлуатаційних показників будинку (заміна суміщених покрівель будинку на шатрові, утеплення деяких ділянок стін).

До складу робіт під час першого ремонту не належать роботи з ремонту окремих квартир, виконання яких — обов'язок власників або наймачів квартир.

Л.МАКСИМОВА, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень