Борг розраховано з урахуванням індексу інфляції та відсотків


Чи потрібно продавцю товарів (робіт, послуг) нараховувати ПДВ на суми, які враховують індекс інфляції та 3% річних, що сплачуються покупцем уразі несвоєчасної (простроченої) сплати вартості придбаних товарів (робіт, послуг) згідно з умовами договору купівлі-продажу та на підставі cm. 625 Цивільного кодексу? Якщо так, то в який момент виникатимуть такі податкові зобов'язання: на дату прийняття судом рішення про зобов'язання боржника сплатити зазначені суми на користь кредитора або прийняття рішення за результатами претензійної роботи чи на дату погашення таких сум? Чи зобов'язаний продавець надавати покупцю податкову накладну на зазначені інфляційні суми та суми нарахованих відсотків річних і що має бути відображено в графах податкової накладної? Чи має право покупець (боржник) віднести до складу податкового кредиту суму ПДВ, сплачену в загальній сумі інфляційних і сумі нарахованих відсотків (3%) на підставі такої податкової накладної?


Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).

База оподаткування ПДВ операцій з поставки товарів (робіт, послуг) визначається згідно з нормами п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-BР а саме виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами). При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних та нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.

З урахуванням вищевикладеного отримані платником зазначені інфляційні суми та суми відсотків річних, які сплачуються покупцем відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу в разі простроченого виконання ним договірних зобов'язань, мають включатися продавцем до бази оподаткування.

Щодо дати визначення податкових зобов'язань з ПДВ, які виникають внаслідок претензійної роботи або за рішенням суду щодо сплати зазначених інфляційних сум та сум нарахованих відсотків річних понад встановлену договірну вартість товарів (робіт, послуг), то такі зобов'язання виникатимуть на дату події, що відбулася раніше: або в момент нарахування платником таких сум на підставі відповідно прийнятих рішень, або на дату сплати цих сум.

Щодо необхідності складання та надання покупцю податкової накладної у зв'язку із зобов'язанням сплатити зазначені суми, то така накладна має складатися платником згідно з нормами п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР та в порядку, визначеному наказом № 165, тобто в момент виникнення таких зобов'язань та із зазначенням у податковій накладній усіх без винятку реквізитів стосовно проведеної операції, у тому числі у зв'язку зі збільшенням компенсації вартості поставлених товарів (робіт, послуг).

Питання щодо права боржника (покупця) на віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених у сумі інфляційних і сумі відсотків на підставі отриманої від кредитора (продавця) податкової накладної, регулюється п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-BР яким визначено, що таке право виникатиме у платника за умов:

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ, Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004