Податковий кредит у комісіонера


Підприємство теплових мереж реалізує споживачам теплову енергію, отриману в межах договору комісії. Особливістю цього комісійного договору є те, що всі кошти за теплову енергію від споживачів надходять безпосередньо на рахунок власника (комітента) такої теплової енергії, а не через рахунок комісіонера. Чи зберігається у комісіонера в такому разі право на податковий кредит та видачу податкової накладної?


Операції з поставок товарів, отриманих у межах договорів комісії, відносяться до операцій особливого виду, порядок оподаткування яких регулюється нормою абзацу другого п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-BР якою встановлено, що датою збільшення суми податкового кредиту комісіонера є дата перерахування коштів на користь комітента або поставки останньому інших видів компенсації вартості зазначених товарів.

Оскільки оплата за теплову енергію, отриману комісіонером на умовах договору комісії та поставлену споживачам, надходить від споживачів безпосередньо на рахунок комітента (минаючи комісіонера), то з урахуванням вимог вищезазначеної норми Закону № 168/97-ВР та у зв'язку з відсутністю понесених витрат комісіонер позбавляється права на віднесення до складу податкового кредиту сплачених споживачами у вартості теплової енергії сум ПДВ та надання комітенту податкової накладної.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ, Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004