Здійснення науково-дослідних робіт за рахунок кредитних ресурсів


Підприємство згідно із загальнодержавною програмою здійснює роботи з розробки, створення та запуску устаткування. Фінансування зазначених робіт має забезпечуватися за рахунок коштів державного бюджету, але за недостатності бюджетних коштів, виділених на 2004 p., підприємство з метою забезпечення вчасного виконання таких робіт залучило під державні гарантії кредитні ресурси іноземних банків, які в подальшому буде погашено бюджетними коштами. Чи підлягають звільненню від обкладання ПДВ такі роботи відповідно до пп. 5.1.22 п. 5.1 cm. 5 Закону № 168/97-ВР?


Звільняються від обкладання ПДВ операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, які здійснюються за рахунок Державного бюджету України (пп. 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).

Поняття «фундаментальні дослідження», «науково-дослідні та дослідницько-конструкторські роботи» визначено ст. 1 Закону №284-XIV. Бюджетне фінансування зазначених робіт і досліджень здійснюється відповідно до законодавства України шляхом базового та програмно-цільового фінансування. Згідно з вимогами Закону № 284 XIV при базовому фінансуванні наукової і науково-технічної діяльності перелік наукових установ має затверджуватися Кабінетом Міністрів України. Програмно-цільове фінансування зазначених робіт та досліджень за державним замовленням має здійснюватися на конкурсній основі з обов'язковою державною реєстрацією цих робіт.

Бюджетне фінансування фундаментальних досліджень науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт здійснюється за відповідним кодом економічної класифікації видатків бюджету.

На підставі вищевикладеного. якщо роботи з розробки, створення та запуску устаткування підпадають під визначення «фундаментальні дослідження» або «науково-дослідні та дослідницько-конструкторські роботи», пройшли державну реєстрацію у вказаному порядку і оплата таких робіт здійснюється безпосередньо з Державного бюджету України за відповідним кодом економічної класифікації видатків, то такі роботи буде звільнено від обкладання ПДВ.

У разі невідповідності вищезазначеним умовам щодо обов'язкової державної реєстрації зазначених робіт та оплати з Державного бюджету України за відповідним кодом економічної класифікації видатків або у разі оплати зазначених робіт за рахунок інших джерел фінансування (включаючи кредитні кошти) такі роботи підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ, Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004