Фізична особа - учасник договору про спільну діяльність


Чи може бути учасником договору про спільну діяльність фізична особа — підприємець?


Статтею 1130 Цивільного кодексу визначено, що згідно з договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить закону. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.

Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність, що передбачає об'єднання коштів або майна учасників для досягнення спільної господарської мети (пп. 7.7.1 п. 7.1 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).

Відповідно до ст. 55 Господарського кодексу суб'єкти господарювання — це господарські організації — юридичні особи, фізичні особи, зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, відокремлені структурні підрозділи господарських організацій.

Суб'єкт господарювання повинен відповідати таким ознакам: здійснювати господарську діяльність, мати господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), відокремлене майно, відповідати за зобов'язаннями в межах свого майна.

Згідно зі ст. 128 Господарського кодексу громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи.

Отже, відповідно до чинного законодавства юридичні та фізичні особи — підприємці можуть бути учасниками (сторонами) договорів про спільну діяльність, укладених для досягнення господарської мети, та/або взяття на облік яких в органах державної податкової служби здійснюється згідно із Законом № 334/94-ВР

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту забезпечення податкових зобов'язань ДПА України: Валентини СІРЕНКО — заступника директора Департаменту — начальника управління методології стягнення податкового боргу, Володимира ТАРАСЕНКА — заступника начальника управління — начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу та Людмили ВАТУТІНОІ — заступника начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004