НЕДОТОРКАННІСТЬ ЖИТЛА


Чи мають право інспектори Дєрженергонагляду оглядати, крім електричного лічильника, також помешкання, електричні прилади, проводку та розетки?


Відповідно до Закону "Про електроенергетику" державний нагляд в електроенергетиці здійснюється у порядку, встановленому Положенням про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 р. № 665.

Законодавством, зокрема ст. 9 Закону "Про електроенергетику" та п. 11 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, державним інспекторам з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії надано право безперешкодного доступу до електричних мереж споживачів; давати споживачам приписи про приведення засобів обліку, контролю та регулювання споживання електричної енергії у відповідність з нормами, правилами і стандартами в електроенергетиці; вимагати від споживачів додержання встановлених нормативно-правовими актами режимів споживання електричної енергії тощо. Як видно зі змісту наведених норм, жодна з них не вказує на право посадових осіб Держенергонагляду входити до житлового приміщення та оглядати його, що цілком відповідає ст. 30 Конституції, яка гарантує громадянинові недоторканність житла. До того ж, згідно з Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1367, такого права немає й у посадових осіб енергопоста-чальної організації. Межа розподілу, яка проходить в точці встановлення приладу обліку електроенергії, розподіляє електромережу між споживачем та енергопостачальником. Причому на споживача покладається обов'язок забезпечити вільний доступ інспекторів до приладу обліку електроенергії. До компетенції енергопо-стачальника входить перевірка справності приладів обліку, отримання показань та проведення обстежень щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладами обліку (ч. 2 п. 37), але сучасний стан обладнання інспекторів енергонагляду та енергопостачальника дозволяють робити ці обстеження не порушуючи прав власників на недоторканність житла.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 50 (11 грудня- 17грудня 2004 року)