Право на застосування податкової пільги


Чи обов'язково підприємству громадської організації інвалідів застосовувати пільги, встановлені податковим законодавством?

(КП «Рід», м. Чернігів)


Відповідно до пп. 7.12.1 п. 7.12 ст. 7 Закону № 334/94-ВР і пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР підприємства й організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати пільги щодо сплати податку на прибуток і ПДВ за наявності дозволу на право користування такими пільгами, який надається міжвідомчою Комісією з питань діяльності підприємств та організацій інвалідів.

Таким чином, податкове законодавство надає право, а не встановлює обов'язок застосування пільгового режиму оподаткування.

Отже, у разі якщо КП «Рід» отримало дозвіл міжвідомчої Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, то воно на власний розсуд вирішує — застосовувати податкову пільгу чи ні.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Олексія ЗАДОРОЖНОГО - заступника директора департаменту методології ДПА України — начальника управління розробки нормативно-правових актів питань оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004