Зворотну тару ні повернуто


На підставі п. 4.6 cm. 4 Закону № 168/97-ВР вартість зворотної тари, яку не повернуто протягом терміну позовної давності, включається до бази оподаткування ПДВ отримувача. Чи повинен при цьому відправник тари відображати податкові зобов'язання з ПДВ за неповернутою зворотною тарою?


Ні, не повинен, оскільки обов'язки з нарахування податкових зобов'язань за неповернутою зворотною тарою законодавством покладено на отримувача зворотної тари, який не виконав умови договору. Водночас слід зазначити, що такі податкові зобов'язання не можуть бути трансформовані в податковий кредит ні у отримувача, ні у відправника зворотної тари.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування та Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора- інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004