Податкові зобов'язання довірителя


За договором доручення підприємство (повірений) повинне придбати для довірителя експедиторські послуги (у тому числі з перевезення вантажів), що надаються на території України. Відповідно до п. 4.7 cm. 4 Закону № 168/97-ВР повірений відображає податкові зобов'язання з ПДВ на дату передачі послуг довірителю. Яку з дат слід вважати датою передачі послуг довірителю: фактичну дату поставки вантажу до пункту призначення згідно з товарно-транспортною накладною чи дату підписання акта між комітентом і комісіонером про надання послуг?


Порядок оподаткування ПДВ операцій цивільно-правового характеру з поставки товарів, надання послуг у межах договорів комісії, поруки, доручення, схову, інших договорів, які не передбачають передачу права власності на такі товари (роботи, послуги), передбачено п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-BР.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з поставки товарів, надання послугу контрагентів за вищезазначеними договорами має певні відмінності від загальновстановленого порядку оподаткування ПДВ, сутність яких полягає в наявності змішаної форми нарахування податкових зобов'язань та формування податкового кредиту, яка включає одночасно як нарахування податку за першою з подій, що сталася раніше (дата списання коштів з рахунку платника в оплату товарів (робіт, послуг) або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг)), та касовий метод, так і дату фактичної передачі товарів (надання послуг) довірителю.

Отже, у випадку коли повірений здійснює діяльність з придбання послуг за дорученням та за рахунок довірителя, датою збільшення податкових зобов'язань у такого повіреного буде дата фактичного передання довірителю результатів послуг (у тому числі експедиторських). Податкова накладна, виписана на зазначену дату, є підставою для збільшення довірителем податкового кредиту за фактично спожитими ним послугами, придбаними за його дорученням та за рахунок його коштів через повіреного.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування та Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора- інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004