Зменшено покупну вартість обладнання


Чи повинне підприємство зменшувати суму ПДВ, зазначену у митній декларації та сплачену митним органам «живими» коштами при ввезенні на митну територію України обладнання, віднесену до складу податкового кредиту відповідно до пп. 7.2.7 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, у разі якщо після митного оформлення ввезеного обладнання виявлено дефекти та за додатковою угодою з постачальником (нерезидентом) зменшено покупну вартість такого обладнання?


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації^. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Однак не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат зі сплати податку, не підтверджених податковими накладними чи митними деклараціями, а при імпорті робіт (послуг) - актом прийняття робіт (послуг) чи банківським документом, який засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт, послуг (пп. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Таким чином, у платника податку — імпортера право на отримання податкового кредиту виникатиме на підставі належним чином оформленої митної декларації, яка підтверджує сплату ПДВ, та за умови використання ввезених товарів в оподатковуваних ПДВ операціях і віднесення їх вартості до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів, що підлягають амортизації

Оскільки право віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту залежить від наявності права на включення вартості придбаних товарів (робіт, послуг) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, до складу валових витрат виробництва (обігу) продукції', то до податкового кредиту відповідного звітного періоду може бути віднесено лише ту частку ПДВ, що припадає на витрати, які включаються до складу валових витрат цього звітного періоду, або на вартість основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Тобто якщо після митного оформлення обладнання зменшується його покупна вартість (утому числі внаслідок виявлення дефектів) і в податковому обліку амортизується лише така уточнена вартість обладнання, то до податкового кредиту має бути віднесено лише ту частку ПДВ, яка відповідає частині вартості обладнання, що підлягає амортизації.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування та Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора- інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004