Представництва юридичних осіб на території України


Українська компанія має представництво на території Туреччини. Для здійснення своєї діяльності представництво на території Туреччини купує товари та послуги, вартість яких включає ПДВ. Згідно із законодавством Туреччини українське представництво має право на відшкодування зазначеного податку, але за умови, що представництва юридичних осіб Туреччини, які здійснюють на території України комерційну діяльність, на принципах взаємності відшкодовують цей податок на території України. Просимо надати інформацію, чи відшкодовують представництва юридичних осіб Туреччини ПДВ, сплачений під час придбання товарів і послуг на території України?


Від обкладання ПДВ звільняються операції з поставки товарів (робіт, послуг), передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання дипломатичним персоналом цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з особами цього персоналу (п. 5.3 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).

Порядок звільнення та перелік операцій, що підлягають звільненню, встановлюються Кабінетом Міністрів України виходячи з принципу взаємності стосовно кожної окремої держави.

Враховуючи те, що представництва юридичних осіб — суб'єктів господарської діяльності не увійшли до вищезазначеного переліку осіб, операції з поставки товарів (робіт, послуг) для яких звільняються від обкладання ПДВ, принцип взаємності щодо застосування зазначеного пільгового режиму оподаткування не може бути поширений на такі представництва. Атому представництва юридичних осіб Туреччини, які здійснюють на території України комерційну діяльність, провадять розрахунки з бюджетом з ПДВ відповідно до чинного податкового законодавства в загальновстановленому порядку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування та Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора- інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004