Відпуск палива


Чи є правомірним одночасне роздрукування кількох чеків на відпуск палива з однієї колонки (наприклад, із зазначенням номера черги), а потім безпосередньо відпуск палива із зазначеної колонки в порядку черги? Чи можна реалізовувати паливо однієї марки протягом однієї зміни за різними ставками ПДВ?


Пунктом 3 ст. З та ст. 12 Закону № 265/95-ВР визначено, що суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідають конструкторсько-технологічній і програмній документації виробника, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Так, відповідно до Технічних вимог до спеціалізованих ЕККА для автозаправних станцій, затверджених Протокольним рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.06.2002 р. № 13, визначено, що у режимі реєстрації відпускання палива ЕККА повинен забезпечувати в єдиному нерозривному технологічному циклі:

При попередній оплаті друкування чека повинно здійснюватися до початку відпускання палива, при оплаті за фактично відпущене паливо - після закінчення його відпускання.

Таким чином, одночасне роздрукування декількох чеків на відпуск палива з однієї колонки з подальшим відпуском з неї палива суперечить Технічним вимогам до спеціалізованих ЕККА для автозаправних станцій та ст. 12 Закону № 265/95-BР.

Відповідальність передбачено п. 8 ст. 17 та ст. 24 Закону № 265/95-BР.

Щодо продажу одного й того самого виду палива протягом однієї зміни за різними ставками (податковими групами), то слід зазначити, що паливо повинно реалізовуватись за тією податковою ставкою, за якою воно обкладається податком на додану вартість відповідно до Закону № 168/97-ВР.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Сергія НІМЧЕНКА - начальника управління організації оперативного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004