Посвідчення договорів орендної плати


Підприємству надано земельну ділянку в користування на умовах оренди. Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у терміни та на умовах, визначених у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації й набирає чинності після його державної реєстрації. Чи обов'язково договір оренди землі повинен бути посвідчений нотаріально і чи підлягають обов'язковому переукладанню договори оренди земельних ділянок, укладені до 2004 p.?

(ТOB «Агроконтракт», Сумсько обл.)


Відповідно до п. З розділу дев'ятого Прикінцевих положень Земельного кодексу закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Кодексом, діють у частині, що не суперечить цьому Кодексу.

Згідно зі ст. 1 4 Закону № 1211-IV (набрав чинності з дня опублікування — 05.1 1.2003 p., «Урядовий кур'єр» від 05.1 1.20003 р. № 208) договір оренди землі укладається в письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення (п. 4 ст. 639 Цивільного кодексу).

Проте слід зазначити, що п. 2 ст. 290 Господарського кодексу (набрав чинності з 1 січня 2004 р.) установлено, що оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмовій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в установленому законом порядку, не допускається.

Виходячи з того, що п.1 розділу восьмого Прикінцевих положень Закону № 1211-IV визначено, що цей Закон набирає чинності з дня його опублікування, а також враховуючи, що Законом № 1211-IV не передбачено вимоги про визнання недійсними договорів оренди або переукладання договорів оренди земельних ділянок, які були укладені відповідно до Закону № 161 -XIV. то відносини, що виникли раніше (договори оренди, укладені до набрання чинності Законом № 1211-IV), діють протягом терміну, визначеного в договорі, та можуть бути змінені за згодою сторін або рішенням суду. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Тобто укладені до набрання чинності Законом № 1211-IV договори оренди земельних ділянок не підлягають обов'язковому переукладанню.

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Надії ЧОРНОУС — заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів, Катерини ГРИВНАМ — начальника відділу місцевих податків і зборів та плати за землю управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту та Віктора ФІНАШКА — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу моніторингу застосування нормативно- правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004