Чи вважаються неуспадковані паї, котрі перебувають в оренді, невитребуваними паями, і чи зобов'язаний орендар виплатити орендну плату спадкоємцю відповідно до укладеного договору оренди земельної частки (паю) з померлим орендодавцем?

Сільська рада, с.Рижівка Сумської обл.

Відповідь.

Чинним законодавством не передбачено терміну "невитребуваний пай". Водночас згідно з офіційними роз'ясненнями Держкомзему України від 26.07.2003 р. №14-17-2-с1077-3985 ("Урядовий кур'єр" від 03.09.2002 р., №160) орендована земельна частка (пай) після смерті власника і до оформлення спадщини спадкоємцем (спадкоємцями) не вважається невитребуваною.

За Законом України від 3 липня 1992 р. "Про плату за землю" використання землі в Україні є платним. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Згідно із Законом України від 02.10.2003 р. №1211 "Про оренду землі" договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний термін, а орендар — використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Одними з істотних умов договору є розмір, форма, терміни внесення орендної плати за землю і відповідальність за її несплату, що встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Орендна плата за користування земельною ділянкою має виплачуватися орендодавцю, який відповідно до договору і є одержувачем орендної плати.

У разі смерті орендодавця орендна плата виплачується його спадкоємцю (спадкоємцям) у розмірі, передбаченому в договорі оренди земельної частки (паю) після одержання ним (ними) свідоцтва про право на спадщину.

Крім того, відповідно до чинного законодавства об'єкт (предмет) оренди орендодавець передає орендарю в терміни та на умовах, визначених у договорі оренди земельної частки (паю). Всі права щодо розпорядження земельною часткою (паєм) зберігаються за орендодавцем, а не за орендарем.

Отже, неуспадковані паї, що перебувають в оренді відповідно до договору оренди земельної частки (паю), не можуть бути невитребуваними. Орендар зобов'язаний виплатити орендну плату спадкоємцю (спадкоємцям) орендодавця земельної частки (паю) в розмірі, передбаченому в договорі оренди після одержання ним (ними) свідоцтва про право на спадщину.

Щодо виділених у натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), то слід зважати, що відповідно до ст. 13 Закону України від 05.06.2003 р. №899 "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на термін до моменту одержання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається в договорі оренди земельної ділянки, а власників земельних часток (паїв) чи їхніх спадкоємців повідомляють про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, якщо відоме їхнє місцезнаходження.

С.ДЕМ'ЯНЕНКО, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень