ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"13" червня 2013 р. м. Київ К/9991/88839/11
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Білуги С.В.,
суддів Гаманка О.І.,
Загороднього А.Ф.
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області на ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 04.11.2011 у справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про перерахунок пенсії, відповідно до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (2195-15) , -
встановила:
У квітні 2011 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про перерахунок пенсії, відповідно до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (2195-15) .
Постановою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 03.06.2011 позов ОСОБА_2 було задоволено. Визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо відмови у нарахуванні та виплаті ОСОБА_2 підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, як дитині війни з 01.10.2010. Зобов'язано Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області здійснити нарахування та виплату підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, як дитині війни, з 01.10.2010 з урахуванням фактично здійснених виплат. В іншій частині позовних вимог відмовлено.
Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 04.11.2011 апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області було повернуто заявнику.
Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області подало касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, просить ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 04.11.2011 скасувати, а справу направити до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, оскільки рішення суду апеляційної інстанції постановлене з додержанням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими і не дають підстав, які передбачені статтями 225 - 229 Кодексу адміністративного судочинства України для зміни чи скасування судового рішення.
Відповідно до частини 2 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, яка діяла на момент подачі апеляційної скарги) апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови..
Частиною 3 статті 189 вищенаведеного Кодексу (в редакції, яка діяла на момент подачі апеляційної скарги) передбачено, що суддя-доповідач повертає апеляційну скаргу, подану після закінчення строків апеляційного оскарження, особі, яка її подала, якщо вона не порушує питання про поновлення цього строку..
Враховуючи, що з апеляційною скаргою відповідач звернувся лише 12.07.2011, що підтверджується вхідним штампом суду першої інстанції, тобто з пропуском строку на апеляційне оскарження, не подавши заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції та не надавши доказів поважності пропуску цього строку, суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку щодо повернення апеляційної скарги заявника.
Відповідно до частини 1 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
ухвалила:
Касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області залишити без задоволення, а ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 04.11.2011 у справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про перерахунок пенсії, відповідно до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (2195-15) - без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий С.В. Білуга Судді О.І. Гаманко А.Ф. Загородній