Чи може підприємство включити до податкового кредиту суму ПДВ, якщо в податковій накладній не зазначено порядкового номера?

Відповідь.

За пп.7.2.1 п.7.2 ст.7 Закону "Про податок на додану вартість" податкова накладна має містити порядковий номер, дату її виписування; назву юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ; податковий номер платника податку (продавця і покупця); місце розташування юридичної особи або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник податку; опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їхню кількість (обсяг, об'єм); повну назву одержувача; ціну поставки без урахування податку; ставку податку та відповідну суму податку в цифровому значенні; загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку.

Відсутність хоча б одного з цих реквізитів податкової накладної позбавляє покупця права на включення до податкового кредиту, оскільки вона не відповідає вимогам Закону (лист Вищого господарського суду України від 23.11.2001 р. №01-8/1271). Згідно з пп.7.2.6 п.7.2 ст.7 названого Закону в разі порушення продавцем порядку виписування податкової накладної покупець має право звернутися до кінця поточного податкового періоду з відповідною заявою до податкового органу за своїм місцезнаходженням. До заяви додають копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують придбання товарів (робіт, послуг). Своєчасно подана заява є підставою для включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг).

На запитання наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м.Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень