Придбано земельну ділянку


Товариство побудувало для виробничої діяльності об'єкт нерухомості (адміністративну будівлю) на орендованій земельній ділянці. УІ півріччі 2004 р. товариство придбало цю земельну ділянку, до вартості якої включено ПДВ. Чи має право на податковий кредит товариство при придбанні земельної ділянки?

(ВАТ «Котломонтаж», м. Тернопіль)


Відповідно до п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР платник ПДВ має право на віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів (робіт, послуг), за умови, що:

Порядок обліку операцій із землею передбачено п. 8.9 ст. 8 Закону № 334/94-ВР згідно з яким витрати, пов'язані з таким придбанням, не включаються до валових витрат звітного податкового періоду або до групи основних фондів з метою амортизації. При цьому платник податку веде окремий облік операцій з продажу або купівлі землі як окремого об'єкта власності. Зазначений порядок не стосується випадку, коли платник податку придбаває об'єкт нерухомого майна (нерухомість) разом із землею, яка знаходиться під таким об'єктом чи є передумовою для забезпечення функціонального використання такого об'єкта нерухомості відповідно до норм, визначених законодавством (пп. 8.9.3 п. 8.9 ст. 8 Закону № 334/94-ВР). У такому випадку амортизації підлягає сукупна вартість такого основного фонду та такої землі за нормами, визначеними ст. 8 цього Закону для основних фондів групи 1.

Слід зазначити, що згідно з п. 26 розділу першого Закону № 1801-IV починаючи з 01.07.2004 р. поновлено дію пільги щодо операцій з передачі земельних ділянок, яку передбачено пп. 5.1.17 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР

Змінами, внесеними Законом № 1782-IV до пп. 5.1.17 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-BР передбачено звільнення від обкладання ПДВ операцій з поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень пп. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР); орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2004