Вихід засновника з ТОВ


Засновник товариства з обмеженою відповідальністю (нерезидент, юридична особа) у зв'язку з виходом з числа його засновників продає за кошти свою частку в статутному фонді цього підприємства. Чи підлягає така операція обкладанню ПДВ?


Не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів) або їх вивезенні за межі митної території України (пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. З Закону NM68/97-BP).

При цьому до операцій, які не є об'єктом оподаткування, також відносяться операції з повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду юридичної особи іншими юридичними або фізичними особами, у разі їх виходу з числа засновників або учасників такої юридичної особи, або при ліквідації такої юридичної особи, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (крім підакцизних товарів) або вивезенні за межі митної території України.

Статтею 54 Закону № 1576-ХІІ передбачено, що при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді.

Враховуючи, що при виході співзасновника із товариства з обмеженою відповідальністю йому не повертаються основні фонди, а виплачується грошова компенсація за майно, попередньо внесене до статутного фонду, тобто фактично відбувається відчуження таких основних фондів, дана операція підпадає під дію пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону № 168/97-ВР та є об'єктом оподаткування у загальновстановле-ному порядку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2004