Товар повернуто неплатником ПДВ


Підприємство здійснює оптову торгівлю у безготівковій формі. Приватному підприємцю — неплатнику ПДВ відвантажено товар на умовах відстрочення платежу. У визначений договором термін підприємець не розрахувався та повернув підприємству товар. Чи здійснюється у цьому випадку при поверненні товару коригування раніше нарахованих податкових зобов'язань?

(ТОВ «Асканія-Трейдінг», м. Київ)


Пунктом 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР встановлено, що у разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв'язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, податок, нарахований у зв'язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов'язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов'язання на таку саму суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов'язань при збільшенні суми компенсації' продавцю.

Порядок, передбачений цим пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна із сторін такої операції не є платником податку, за винятком операцій з перегляду цін, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань.

Цивільно-правовим законодавством повернення покупцем проданих товарів розглядається як розірвання угоди, а не як перегляд цін (товар, що повертається, не стає дешевшим чи дорожчим, ціна його при подальшому продажу не змінюється). Тобто повернення товару і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції і цивільно-правовим, і податковим законодавством. Таким чином, продавець у разі повернення йому раніше проданих товарів (за умов, що повернутий товар надалі продається і підприємство при наступній операції з продажу такого товару здійснює нарахування ПДВ виходячи з повної ціни такого товару) має право на зменшення податкових зобов'язань на суму ПДВ, нараховану при продажу товарів, що повертаються.

Порядок обліку податкових зобов'язань з ПДВ при продажу товарів (робіт, послуг) за готівку кінцевим споживачам (населенню та особам, не зареєстрованим як платники податку) встановлено Порядком ведення Книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), затвердженим наказом № 165.

Згідно з цим Порядком (п. 12.5 розділу 12 «Особливості заповнення деяких граф Книги продажу товарів (робіт, послуг)») при поверненні покупцем раніше проданих товарів і права власності на такі товари продавцю, а також у разі здійснення коригування сум через зменшення ціни у графі 20 «База оподаткування (+, -)» розділу «Коригування товарів (робіт, послуг), що оподатковуються за ставкою 20%» Книги обліку продажу зазначається обсяг коштів, які повертаються продавцем покупцю за повернуті товари, чи, відповідно, зазначається сума, яка повертається продавцем покупцю через зниження ціни; наведена сума зазначається зі знаком «-». У графі 21 «Сума ПДВ (+, -)» зі знаком «-» зазначається сума ПДВ, на яку зменшується податкове зобов'язання продавця товарів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2004