"ЛІВІ" МЕШКАНЦІ


Чи може власник гуртожитку передавати жилі площі гуртожитку в оренду особам, що не є працівниками заводу?


Згідно зі статтями 127—131 чинного Житлового кодексу УРСР, гуртожитки віднесені до житлового фонду та використовуються для тимчасового проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також громадян у період роботи або навчання. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки, які реєструються як гуртожитки у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті ради народних депутатів. Статтею 129 чинного Житлового кодексу визначено, що єдиною підставою для вселення на жилу площу в гуртожитку є спеціальний ордер, який видається на підставі рішення адміністрації підприємства. Статтею 61 Житлового кодексу УРСР визначено, що користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 1998 року № 939 затверджено Типовий договір найму житла в будинках державного і комунального житлового фонду. Статтею 1 зазначеної постанови надано право Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям встановлювати плату за користування житлом (квартирну плату) та за утримання житла. Пунктом 38 "Примірного положення про гуртожитки", затвердженого Постановою Ради Міністрів УРСР № 208 від 3 червня 1986 року визначено, що плата за користування жилою площею у приміщеннях, що знаходяться у спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних стосунках, проводиться за встановленими ставками. Витрати на комунальні послуги входять до ставки плати за користування жилою площею і окремо плата за них не стягується. Громадяни, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, вносять плату за користування жилою площею і за комунальні послуги за ставками квартирної плати (тарифами), встановленими для будинків державного та громадянського житлового фонду.

Згідно із позицією Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, викладеній у листі від 29.06.2004 року за № 23-23/1956 "передача акціонерним товариством площ у будинку, який зареєстровано у місцевих органах влади як гуртожиток, стороннім особам (крім визначених ст. 127 чинного Житлового кодексу в строкове платне користування на умовах оренди, є можливою тільки у разі вивільнення площ у гуртожитку за обставин, які не суперечать нормам "Примірного положення про гуртожитки".

Власник гуртожитку укладає із орендарем дві цивільно-правові угоди — щодо користування нерухомим майном на умовах оренди (договір оренди) та договір на відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю. Цей платіж у розмір орендної плати не входить та сплачується окремо.

Сторінку підготувало Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 12 від 26 березня - 1 квітня 2005 року;