Який розмір податкової соціальної пільги передбачено у 2005 році і кому її надаватимуть?

З урахуванням норм ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889 платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого з джерел на території України від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги — суми, що не оподатковується.

Але застосовується вона (на відміну від колишнього неоподатковуваного мінімуму) не до всіх доходів. По-перше, соціальна пільга діє тільки до зарплат і прирівняних до них виплат. По-друге, застосовується тільки до зарплат, що не перевищують визначену суму — прожитковий мінімум для працездатної особи, помножений на коефіцієнт 1,4 і округлений до «найближчих» 10 грн. Закон України «Про державний бюджет України на 2005 рік» встановив прожитковий мінімум для працездатних осіб — 453 грн. Множимо цю суму на 1,4 (коефіцієнт) і маємо: 453 грн. х 1,4 = 630 грн. Округлюємо (як вимагає закон) до «найближчих» 10 грн. Таким чином, соціальна пільга в 2005 р. стосується зарплати, нижчої за 630 грн.

Соціальною пільгою можна скористатися тільки на основному місці роботи (тобто там, де зберігається трудова книжка) автоматично, додаткових заяв писати не потрібно.

Водночас, щоб не виникало спокуси скористатися пільгою на кількох підприємствах, податкова служба України розробила спеціальний порядок контролю-за правомірністю надання пільги. Коли з'ясується, що громадянин написав заяву на податкову соціальну пільгу на двох підприємствах, він втратить право нею користуватися, щоб відновити його, доведеться повернути державі гроші, що він не сплатив, незаконно користуючись пільгою, і внести штраф — 100 відсотків недоплаченої суми. Тільки після цього податкова пільга відновлюється.

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» установив розмір пільги на рівні мінімальної зарплати. Однак через фінансові труднощі до цього розміру вона буде наближатися поступово і досягне його тільки в 2007 р. У цьому році соціальна пільга становить 50 відсотків від мінімальної зарплати. Оскільки з 1 січня мінімальна зарплата становить 262 грн., то соціальна пільга дорівнює 131 грн.

Механізм застосування простий: цю пільгу щомісяця віднімають від зарплати і вже після цього нараховують на зарплату податок.

Закон надав багатьом нашим громадянам право на підвищену соціальну пільгу. Для працівників з дітьми (їм також надається пільга) обмеження зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, визначається за кількістю дітей.

Пільга 150 відсотків порівняно зі звичайною (у 2005 р.— 196 грн. 50 коп.) надається вдовам і вдівцям (поки не вступлять в новий шлюб); особам, віднесеним до 1 і 2 чорнобильських категорій; учням, студентам, аспірантам, ординаторам, військовослужбовцям строкової служби; інвалідам І і II груп (у тому числі інвалідам з дитинства); особам, яким присуджено довічну стипендію як потерпілим від переслідувань за правозахисну діяльність (у тому числі журналістам).

Крім того, на кожну дитину до 18 років 150-процентна пільга надається: самотній матері чи батьку (опікуну, піклувальнику); особам, що утримують дитину-інваліда (без зазначення групи); особам, які мають З І більше дітей до 18 років (не має значення, скільки разів був одружений платник податків, він має просто надати відповідний документ).

Пільга у розмірі 200 відсотків до звичайної (у 2005 р.— 262 грн.) надається: Героям України, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці; повним кавалерам ордена Слави чи ордена Трудової Слави; учасникам бойових дій під час Другої світової війни, а також особам, що у цей час працювали в тилу, незалежно від того, чи мають вони відповідні державні відзнаки; колишнім в'язням концтаборів, гетто й інших місць примусового утримання під час Другої світової війни; репресованим; особам, насильно вивезеним з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували в стані війни з СРСР чи були окуповані фашистською Німеччиною і її союзниками; особам, які перебували на території блокадного Ленінграда 3 08.09.1941 р. по 27.01.1944 р.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 11/2005