П'ЯТИКРАТНА ВАРТІСТЬ


На яких підставах енергопостачальник може стягувати п'ятикратну вартість спожитої електричної енергії? Чи стосується це населення?


Регулювання постачання електричної енергії здійснюється шляхом встановлення граничних величин її споживання (згідно з пунктом 11 Порядку постачання електричної енергії споживачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 № 475, граничні величини споживання електричної енергії та потужності доводяться до споживачів як договірні величини у терміни, обумовлені договором між місцевою енергопостачальною організацією та споживачем).

Відповідно до частини п'ятої статті 26 Закону "Про електроенергетику" споживачі (крім населення, державних професійно-технічних навчальних закладів) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини — підвищену плату за використану з порушенням режимів споживання електричну енергію.

Тобто у разі перевищення споживачем договірної величини до нього застосовується "санкція" (відповідно до частини 7 статті 27 Закону) у вигляді підвищеної (п'ятикратної) плати за обсяг перевищення. Це не що інше, як підвищена вартість електричної енергії, яка споживається понад заплановані обсяги, внаслідок чого виникає необхідність додаткових витрат (пуск, зупинка, обслуговування маневрових потужностей), які перевищують середні затрати в галузі на генерацію електричної енергії.

Механізм реалізації норми Закону щодо сплати енергопостачальникам п'ятикратної вартості різниці фактично спожитої і договірної величини споживання електроенергії визначається вищезгаданим Порядком постачання електричної енергії споживачам. Відповідно до абзацу 2 пункту 11 Порядку граничний рівень обсягу споживання електричної енергії для споживачів коригується на поточний розрахунковий місяць до рівня здійсненої споживачем оплати. Таким чином, на сьогодні споживач має навіть більший вплив на визначення рівня граничних величин, ніж постачальник електричної енергії. Жоден споживач, здійснюючи своєчасну та в повному обсязі (відповідно до обсягу споживання) оплату за електричну енергію, не підпадає під дію ч. 5 ст. 2 Закону "Про електроенергетику".

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 14 від 9 - 15 квітня 2005 року;