ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ МКАС


Яким чином виконуються на території України рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду?


Згідно з пунктом 2 статті 1 Закону "Про міжнародний комерційний арбітраж" спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв'язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї із сторін знаходиться за кордоном, а також спори підприємств з іноземними інвестиціями і міжнародних об'єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, а так само їх спори з іншими суб'єктами права України можуть за угодою сторін передаватися до міжнародного комерційного арбітражу.

Частиною четвертою статті 1 Закону "Про третейські суди" визначено, що дія цього Закону не поширюється на міжнародний комерційний арбітраж. Таким чином, спори, в яких одна із сторін є нерезидентом України чи підприємством з іноземними інвестиціями, підлягають розгляду виключно Міжнародним комерційним арбітражем. Відповідно до частини першої статті 55 Закону "Про третейські суди" рішення третейського суду виконуються зобов'язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні.

Арбітражне рішення відповідно до пункту 1 статті 35 Закону "Про міжнародний комерційний арбітраж", незалежно від того, в якій країні воно було винесено, визнається обов'язковим і при поданні до компетентного суду письмового клопотання виконується з урахуванням положень цієї статті та статті 36 цього Закону.

Так, стороні, що просить здійснити примусове виконання на території України рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду (МКАС) чи Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (МКАС при ТПП), необхідно звертатися до компетентного суду з відповідним клопотанням про приведення цього рішення до примусового виконання. На підставі ухвали про приведення до виконання рішення МКАС чи МКАС при ТПП України компетентний суд видає виконавчий документ.

Такий порядок відповідає вимогам Конвенції ООН про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 1958), нормам Закону "Про міжнародний комерційний арбітраж" і не порушує право відповідача на оспорювання рішення МКАС чи МКАС при ТПП України відповідно до статті 34 цього Закону.

У законодавстві України не визначено конкретного суду, який розглядає заяви заінтересованих осіб про приведення таких рішень до примусового виконання, тому, використовуючи аналогію права і статтю 4 Закону "Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів", такі заяви мають подаватися заінтересованою особою до апеляційного суду Автономної Республіки Крим, апеляційних обласних, Київського та Севастопольського міських судів за місцем постійного чи тимчасового проживання або перебування (місцезнаходження) боржника.

За результатами розгляду таких заяв суд постановляє ухвалу про приведення до примусового виконання рішення МКАС чи МКАС при ТПП України та видає виконавчий документ, який пред'являється до виконання до відповідного відділу державної виконавчої служби і є підставою для відкриття виконавчого провадження та здійснення заходів примусового виконання, передбачених Законом "Про виконавче провадження".

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 14 від 9 - 15 квітня 2005 року;