З якого місяця будуть виплачувати новий розмір допомоги при народженні дитини?

Виплата збільшеного розміру допомоги при народженні дитини передбачена Законом України «Про внесення змін у Закон України «Про Державний бюджет України на 2005 рік і деякі інші законодавчі акти України».

Отже, одноразова допомога при народженні дитини, що з'явилась на світ після 31 березня 2005 p., складає 22,6 прожиткового мінімуму для дітей у віці, до шести років і виплачується з 1 квітня 2005 р. (при цьому береться до уваги прожитковий мінімум, установлений на день народження дитини). На 2005 р. прожитковий мінімум для дітей до шести років встановлений у розмірі 376 грн. Таким чином, загальна сума виплати в нинішньому році складе 8 тис. 497 грн 60 коп.

Щоб запобігти зловживанням і нецільовому використанню грошей, було вирішено не виплачувати всю допомогу відразу. При народженні дитини мати одержить тільки частину суми — дев'ятикратний розмір прожиткового мінімуму. У 2005 р. це З тис. 384 грн. Решта грошей (тобто 13,6 прожиткового мінімуму) їй будуть виплачувати протягом 12 місяців частинами.

Крім того, жінкам у звичайному порядку буде ще виплачуватися допомога по догляду за дитиною до трьох років. Застрахованим — 104 грн, незастрахованим — 90 грн.

Постанова уряду досить чітко описує випадки, коли родина позбавляється цієї допомоги. Отже, виплати припиняються, якщо:

    одержувач допомоги позбавляється батьківських прав;

    батьки відмовляються від виховання дитини;

    одержувач допомоги передає дитину на повне державне утримання;

    одержувач допомоги потрапляє в місця позбавлення волі за рішенням суду.

Крім того, допомогу припиняють виплачувати у випадку смерті дитини і якщо відкриваються факти нецільового використання коштів; коли одержувач не забезпечує необхідні умови для повноцінного розвитку і виховання дитини.

Контроль за цільовим використанням допомоги здійснюють органи опіки і піклування і державні соціальні інспектори шляхом вибіркового дослідження умов життя родин.

У великих містах, звичайно ж, відстежити випадки нецільового використання грошей складніше. А от у райцентрах, де усі один одного знають, це цілком можливо. При установлені факту нецільового використання грошей будуть подавати пропозиції про припинення виплати.

Якщо виявляться зловживання з боку одержувача, виплачені суми будуть стягуватися в судовому порядку чи добровільно.

Ще такий момент. У випадку позбавлення матері (батька) батьківських прав, відмовлення батьків від виховання чи дитини, позбавлення одержувача волі за рішенням суду виплата допомоги може бути відновлена другому батьку чи ж усиновителю, опікуну, що фактично виховує дитину. Для цього їм потрібно звернутися у відповідні органи протягом шести місяців з моменту припинення виплати допомоги.

Відповідно до законодавства одноразова допомога при народжені дитини видається одному з батьків (усиновителю чи опікуну) на кожну дитину. Вона призначається на підставі копії свідоцтва про народження (рішення про усиновлення) і довідки з загсу для виплати одноразової допомоги при народженні дитини.

Тим, хто застрахований у системі обов'язкового соціального страхування, допомогу на дітей видають за місцем роботи. Фінансування і визначення розмірів допомоги для таких матерів перебуває у віданні Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності.

Тим же, хто не застрахований, допомогу виплачують у районних управліннях праці і соціального захисту. Цю допомогу виплачують незалежно від того, працює жінка чи ні.

Якщо на роботу вийде жінка, що раніше ніде не працювала (тобто не була застрахована), то допомогу їй продовжить виплачувати орган, що її призначив,— управління праці і соціального захисту населення. А от застраховані жінки, що відновили трудову діяльність, продовжать одержувати допомогу за місцем роботи.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2005