ЗМІНИ ПОДАТКОВИХ ПРАВИЛ

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Годі казати, перше півріччя 2005 року для суб'єктів підприємницької діяльності, які сплачують єдиний податок, було справді незабутнім. Не встигли "єдиноподатники" отямитися після сенсаційного Закону № 2505-IV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України", як вже 3 червня цього року депутати прийняли новий Закон № 2642-IV "Про внесення змін до деяких законів України", який набув чинності з дня його офіційної публікації — 30  червня 2005 року. Нагадаємо, що з 31   березня (дати набрання чинності Законом № 2505) новою редакцією п.п. 2.3.1 ст. 2 Закону "Про податок на додану вартість" було встановлено поріг реєстрації платником ПДВ 300 тис. грн., причому стосувався він, у тому числі, і спрощеної системи оподаткування. У результаті деякі платники єдиного податку — приватні підприємці, а також юридичні особи, які застосовують ставку 10 відсотків, повинні були стати платниками ПДВ.

Нині, тобто після набрання чинності Законом № 2642 на платників єдиного податку більше не поширюється правило, згідно з яким особа підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ у випадку, якщо загальна сума оподатковуваних операцій протягом останніх 12 календарних місяців перевищить 300 тис. грн.

Крім того, приватним підприємцям — платникам єдиного податку більше не заборонено ставати платниками ПДВ на добровільних засадах. Нагадаємо, що Закон № 2505 забороняв фізичним особам — платникам єдиного податку реєструватися платниками податку на додану вартість, якщо ними не перевищено межу 300 тис. грн., але зобов'язував це зробити, якщо обсяг оподатковуваних операцій перевищить зазначену межу.

Як бачимо, відтепер для платників єдиного податку діють ті самі правила, за якими вони і працювали до 31 березня, а саме:

1.      Приватні підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право не ставати платниками ПДВ незалежно від обсягу оподатковуваних операцій. У той же час вони можуть стати платниками ПДВ за власним бажанням згідно з п. 2 постанови КМУ "Про роз'яснення Указу Президента України від З липня 1998 р. № 727" від 16.03.2000 р. №507.

2.      Юридичні особи, які сплачують єдиний податок за ставкою 10 відсотків, не є платниками ПДВ незалежно від обсягу оподатковуваних операцій.

Ще одним позитивним моментом є те, що Закон № 2642 скасував деякі обмеження у застосуванні спрощеної системи оподаткування, які припускав увести Закон № 2505 з 1 липня 2005 року. Тепер законодавство не містить заборони на здійснення платниками єдиного податку діяльності у сфері:

-         торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

-         архітектури;

-         надання консультацій та роз'яснень з юридичних питань;

-         аудиту;

-         надання нерухомості в оренду;

-         ріелторської діяльності.

А ось здійснення операцій у сфері обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння зміни торкнулися. Відповідно до нової редакції абз. 6 п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505 забороненими для "єдиноподатників" як юридичних, так і фізичних осіб є:

-         видобуток і виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення;

-         оптова, роздрібна торгівля промисловими виробами з дорогоцінних металів, що підлягають ліцензуванню згідно із Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 01.06.2000 р. Йдеться лише про торгівлю промисловими виробами з дорогоцінних металів (проводи, філь’єри тощо). Обмежень на торгівлю ювелірними виробами немає.

Сторінку підготував Микола ЛАРІН

Юридичний вісник України № 38 (24 - 30 вересня 2005 року)