НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК НА ВИРОБНИЦТВІ


Я їхав з роботи на машині, що належить підприємству, де я працюю. У зв'язку з незадовільним станом транспортного засобу я потрапив в автомобільну аварію і отримав травму. Чи зможу я отримати компенсацію за нещасний випадок на виробництві? Якщо так, то який порядок її отримання?


Відповідно до ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі — Закон), нещасним випадком є обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров'ю або настала смерть.

Згідно з ч. 6 ст. 13 Закону факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1112 (далі — Порядок), та Закону України "Про охорону праці".

Відповідно до п. 14 Порядку та ч. 5 Переліку обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1112, шкода, заподіяна працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я під час, зокрема, проїзду на роботу чи з роботи на транспортному засобі підприємства або на іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем, визнається пов'язаною з виробництвом нещасним випадком, що стався з працівником під час виконання трудових обов'язків.

Згідно з п. 6.3 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 20.04.2001 р. № 12, виплати, які передбачені бюджетом на відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я та в разі його смерті, пов'язаної із нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням; одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілому; щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого; грошову суму за моральну шкоду за наявності факту заподіяння цієї шкоди; страхову виплату потерпілому в розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу роботу; витрати на медичну та соціальну допомогу тощо здійснюють робочі органи виконавчої дирекції Фонду.

Тому, згідно зі ст. 13 Закону підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 43 ( 29 жовтня - 4 листопада 2005 року)