РОЗІРВАННЯ МИРОВОЇ УГОДИ


Укладено мирову угоду у справі про банкрутство. Два кредитори однієї черги за умовами цієї угоди знаходяться в абсолютно рівних умовах. Але з одним із них боржник повністю розраховується достроково (цей кредитор ліквідується). Іншому кредиторові боржник за мировою угодою платити відмовляється. Поясніть, чи може цей кредитор розірвати мирову угоду?


Порядок розірвання мирової угоди визначений у ст. 39 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року № 2343-ХІІ. Зокрема, у разі невиконання мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до боржника в обсязі, передбаченому цією мировою угодою. Мирова угода може бути розірвана за рішенням господарського суду у разі невиконання боржником умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог кредиторів.

Розірвання мирової угоди господарським судом щодо окремого кредитора не тягне її розірвання щодо інших кредиторів.

Розірвання мирової угоди є підставою для поновлення провадження у справі про банкрутство, про що господарським судом виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку. Повідомлення про поновлення провадження у справі про банкрутство боржника публікується в офіційних друкованих органах.

У разі порушення провадження у справі про банкрутство цього ж боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено мирову угоду, визначається в межах, передбачених зазначеною мировою угодою.

У разі розірвання мирової угоди вимоги кредиторів, щодо яких були надані відстрочка та (або) розстрочка платежів або прощення (списання) боргів, відновлюються в повному розмірі у незадоволеній частині.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України47( 26 листопада - 2 грудня 2005 року)