ОПЛАТА ЗА ПОДАРУНОК


Мій зарубіжний знайомий має намір надіслати мені в Україну у подарунок комп'ютер, ціна якого близько 400 доларів. Чи потрібно буде при його отриманні щось платити? Якщо так, то скільки?


Відповідно до ст. 248 Митного кодексу України (далі — МК) громадяни мають право пересилати товари у міжнародних поштових та експрес-від-правленнях у порядку, встановленому статтями 151—153 МК, крім товарів, заборонених до такого пересилання. Зокрема, відповідно до статей 151 та 152 МК міжнародні поштові та екс-прес-відправлення перемішуються через митний кордон України, в тому числі транзитом через територію України, після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих відправленнях. Підприємства поштового зв'язку України зобов'язані за свій рахунок пред'являти митним органам для здійснення митного оформлення міжнародні поштові відправлення, що переміщуються через митний кордон України.

Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях через митний кордон України, здійснюються в місцях міжнародного поштового обміну, які визначаються та обладнуються центральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку та інформатизації України за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних експрес-відправленнях через митний кордон України, здійснюються в місцях, які визначаються та обладнуються відповідним експрес-перевізником за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Порядок оподаткування митними органами товарів, які надходять на адреси громадян у міжнародних поштових відправленнях та міжнародних експрес-відправленнях, встановлено Законом "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" від 13 вересня 2001 року № 2681-ІІІ (цалі — Закон).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону товари, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, що надходять на адресу громадян у міжнародних поштових відправленнях, звільняються від оподаткування. Але митне оформлення єдиного неподільного товару з вищезазначеною митною вартістю та вагою, що надходить на адресу громадянина у міжнародному поштовому відправленні, здійснюється за умови його письмового декларування шляхом заповнення митної декларації, передбаченої для громадян, та після сплати громадянином або уповноваженою на те особою ввізного мита в розмірі 20 відсотків від митної вартості такого предмета, податку на додану вартість та у передбачених законодавством України випадках акцизного та інших зборів (ст. 7 Закону). Оподаткування єдиних неподільних товарів, що надходять на адреси громадян у міжнародних експрес-відправленнях, здійснюється незалежно від митної вартості та ваги.

Відповідно до ст. 4 Закону товари, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, сумарна митна вартість яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, підлягають обов'язковому письмовому декларуванню митним органам у порядку, передбаченому для громадян, та оподатковуються ввізним митом за ставкою в розмірі 20 відсотків від митної вартості, податком на додану вартість та в установлених законодавством випадках акцизним та іншими зборами. Товари, що пересилаються на адреси громадян у експрес-відправленнях, сумарна митна вартість яких не перевищує 1000 Євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, підлягають обов'язковому письмовому декларуванню митним органам в порядку, передбаченому для громадян, та оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартість та в установлених законодавством випадках акцизним та іншими зборами.

Ставка податку на додану вартість на товари, що підлягають митному оподаткуванню, встановлена п. 6.1 ст. 6 Закону України "Про податок на додану вартість" у розмірі 20 відсотків.

У ст. 249 МК визначено, що митна вартість товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для нарахування податків і зборів визначається на підставі заяви власника цих товарів чи уповноваженої ним особи за умови надання підтверджувальних документів (товарних чеків, ярликів тощо), які можна ідентифікувати з наявними товарами. За відсутності таких підтверджень або за наявності обґрунтованих сумнівів щодо достовірності відомостей стосовно заявленої вартості митні органи визначають митну вартість самостійно, на підставі ціни на ідентичні або подібні (аналогічні) товари та відповідно до вимог МК.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА
Юридичний вісник України № 2( 14-20 січня 2006 року.)