Чи необхідно при успадкуванні земельного паю переоформляти державний акт на себе, якщо мама мала державний акт на володіння землею?

Переоформлення державного акта і його реєстрація при успадкуванні права власності на земельну ділянку відповідно до вимог ст. 1299 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) та ст. 125 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ) є обов'язковою процедурою. До переоформлення державного акта на земельну ділянку і його реєстрації, виходячи з умов ч. 5 ст. 1268 ЦКУ, спадкоємець має певні майнові права на земельну ділянку, що засвідчують свідоцтвом про право на спадщину.

Після переоформлення державного акта, що посвідчує право власності на земельну ділянку та його реєстрацію, договір оренди, який був укладений спадкодавцем, унаслідок зміни однієї зі сторін договору підлягає переукладенню. Відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про оренду землі» він також підлягає обов'язковій реєстрації. Реєстрація права власності та права користування земельною ділянкою здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року.

Щодо орендних відносин повідомляємо:

Незалежно від часу прийняття спадщини земельна ділянка належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 ст.1268 ЦКУ).

Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах зі збереженням її цільового призначення (ч.1 ст. 1225 ЦКУ).

Загальні підстави виникнення права власності на земельну ділянку встановлені ст. 125 ЗКУ, відповідно до якої право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2005