ОРЕНДНА ПЛАТА


Між датою укладення договору оренди земельної ділянки та датою його державної реєстрації минуло шість місяців. З якого часу потрібно сплачувати орендну плату?


Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України (далі — ЗК) право оренди земельної ділянки — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Порядок надання земельних ділянок в оренду та набуття права на їх використання визначено у ЗК та Законі України "Про оренду землі" від 06.10.1998 р. № 161-XrV (далі - Закон). Так, відповідно до ч. 2 ст. 124 ЗК передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Передача об'єкта

оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі. Але за вимогою ст. 18 Закону цей договір набирає чинності після його державної реєстрації.

Державна реєстрація договорів оренди згідно з Порядком державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998 р. № 2073, є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок і проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.

Тому право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. А відповідно до ч. З ст. 125 ЗК приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. А документом, що посвідчує право на земельну ділянку, у даному випадку є договір оренди землі,, який реєструється у встановленому порядку.

Отже, Ви не мали право користуватися земельною ділянкою до державної реєстрації договору оренди землі, оскільки підстав для використання і сплати орендної плати протягом шести місяців не було.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №6 ( 11-17 лютого 2006 року.)