ЧЕРГОВІСТЬ ЗАДОВОЛЕННЯ ВИМОГ КРЕДИТОРІВ


Господарським судом порушено справу про банкрутство підприємства. Триває ліквідаційна процедура. У яку чергу задовольняються вимоги, що виникли із зобов'язань банкрута перед його працівниками?


Розрахунки з кредиторами ліквідатор здійснює відповідно до реєстру їх вимог. Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року № 2343-ХІІ (далі — Закон) встановив шість черг задоволення вимог кредиторів банкрута. Вимоги кожної черги задовольняються в міру надходження на рахунок грошей від продажу майна банкрута після повного задоволення вимог попередньої черги. У разі недостатності коштів, одержаних від продажу майна банкрута, для повного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належить кожному кредиторові однієї черги.

Черговість задоволення вимог кредиторів регулюється ст. 31 Закону. Зокрема, у першу чергу задовольняються вимоги, забезпечені заставою; витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що пов'язані з набуттям ним прав кредитора щодо банку; витрати, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді та роботою ліквідаційної комісії, а також вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати за три місяці роботи, що передують порушенню справи про банкрутство чи припиненню трудових відносин у разі

звільнення працівника до порушення зазначеної справи, грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, право на які виникло протягом двох років, відпрацьованих до порушення справи про банкрутство чи припинення трудових відносин, інших коштів, належних працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі, право на які виникло протягом трьох останніх місяців до порушення справи про банкрутство чи припинення трудових відносин, а також вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі.

І вже після задоволення вимог цих кредиторів задовольняються усі інші вимоги, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства-банкрута (тобто у другу чергу). Але при цьому необхідно пам'ятати, що згідно з ч. 6 ст. 31 Закону вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 9 ( 4 - 10 березня 2006 року.)