КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 2а-3633/10/1070 
Головуючий у 1-й інстанції: ' Текст '
Суддя-доповідач: Попович О.В.
У Х В А Л А
Іменем України
"18" листопада 2010 р. м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs16528808) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративногасуду у складі:
головуючого судді: Попович О.В.
суддів: Бабенко К.А., Мельничука В.П.
при секретарі: Черненко О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника позивача Дочірного підприємства з іноземними інвестиціями "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"на Постанову Київського окружного адміністративного суду від 06 вересня 2010 року у справі за адміністративним позовом Дочірного підприємства з іноземними інвестиціям "Аіро Кейтерінг Сервіс Україна"до Державної санітарно-епідеміологічної служби на повітряному транспорті Міністерства охорони здоров"я про скасування постанови про застосування фінансових санкцій,
ВСТАНОВИЛА:
Дочірне підприємство з іноземними інвестиціями "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просило визнати нечинною та скасувати Постанову про застосування фінансових санкцій №05 від 02.02.2010 року, якою Державною санітарно-епідеміологічною службою на повітряному транспорті України до ДПП "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"було застосовано фінансову санкцію в розмірі 9 798 089,00 грн.
Постановою Київського окружного адміністративного суду від 06 вересня 2010 року в задоволенні адміністративного позову було відмовлено.
Не погодившись з Постановою суду першої інстанції представник Позивача -Шапошніков І.Б. подав апеляційну скаргу, в якій просить суд апеляційної інстанції скасувати постанову Київського окружного адміністративного суду від 06 вересня 2010 року. Прийняти нову постанову, відповідно до якої визнати нечинною та скасувати Постанову про застосування фінансових санкцій №05 від 02.02.2010 року, якою Державною санітарно-епідеміологічною службою на повітряному транспорті України до ДПП "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"було застосовано фінансову санкцію в розмірі 9 798 089,00 грн..
Заслухавши судді-доповідача, пояснення учасників процесу, які з"явилися до суду апеляційної інстанції, перевіривши доводи апеляційної скарги у відповідності з матеріалами справи, колегія суддів дійшла до наступного.
Відповідно до п..1 ст..195 КАС України (2747-15) суд апеляційної інстанції переглядає судові
рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.
Відмовляючи в задоволенні адміністративного позову суд першої інстанції встановив, що 20 січня 2010 року уповноваженою посадовою собою Державної санітарно-епідеміологічної служби на повітряному транспорті України складено протокол про порушення позивачем санітарних норм., а саме, Державне підприємство "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"в період з 14.04.2008 року по 14.03.2009 року працювало та випускало продукцію, яку було реалізовано на борти повітряних суден яка була з порушенням вимог стандартів та санітарних норм, що є небезпечною для життя і здоров"я людей, в той час як з 16.10.2007 року Головним державним санітарним лікарем ЦА України винесена постанова про тимчасове призупинення роботи цеху бортового харчування №13 від 15.10.2007 року, що є порушенням ст.ст. 17,42 Закону України "Про забезпечення санітарного лікаря ПТ України №13 від 15.10.2007 року. Постановою Верховного Суда України від 20.01.2009 року зазначена постанова Головного державного санітарного лікаря ПТ України №13 від 15.10.2007 року визнана законною (а.с.28-30).
Протокол про порушення позивачем санітарних норм було розглянуто Головним державним санітарним лікарем на повітряному транспорті України Корнієнко М.М. та прийнято 02.02.2010 року постанову №05 про застосування до Державного підприємства з іноземними інвестиціями "Аіро Кейтерінг Сервісзі Україна"фінансової санкції у розмірі 9798098,00 грн. без врахування застосованої фінансової санкції згідно постанови Головного державного санітарного лікаря на повітряному транспорті від 07.11.2007 року №55 за порушення, яке було в період з 16.10.2007 року по 22.10.2007 року.
Листом №1419/15-125 від 26.08.2009 року Бориспільська ОДШ надала інформацію про те, що в період з 14.04.2008 року по 14.03.2009 року позивач подавав податкову звітність до податкового органу. Згідно податкової звітності податок на прибуток доходу від продажу товарів(робіт, послуг) позивача становить 144 995,9 тис. грн.. за період з 4 кварталу 2007 року по 1 квартал 2009 року включно.
Відповідно до ст.46 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення"за випуск, реалізацію продукції, яка внаслідок порушення вимог стандартів, санітарних норм є небезпечною для життя і здоров"я людей, підприємство, підприємець, установа, організація сплачує штраф в розмірі 100 відсотків вартості випущеної або реалізованої продукції.
З висновками суду першої інстанції колегія суддів не може не погодитися.
В суді апеляційної інстанції Позивач не заперечував проти того, що вони реалізовували продукцію на бортах повітряних суден, яка була з порушенням вимог стандартів та санітарних норм.
Відповідно до ст.17 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", продовольча сировина, харчові продукти, а також матеріали, обладнання та вироби, що використовуються при їх виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації, повинні відповідати вимогам санітарних норм і підлягають обов"язковій сертифікації.
Підприємства, установи, організації та громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров"я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм.
Розробка і виробництво нових видів харчових продуктів, впровадження нових технологічних процесів їх виробництва та обробки, а також матеріалів, що контактують з продовольчою сировиною чи харчовими продуктами під час виготовлення, зберігання, транспортування та реалізації, дозволяється Головним державним санітарним лікарем на підставі позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Крім того, із матеріалів справи вбачається, що відносно Позивача неодноразово складалися акти та протоколи щодо порушення санітарного законодавства (а.с.18-1951,62).
Постанова Відповідача про застосування фінансових санкцій №05 від 02.02.2010 року, якою Державною санітарно-епідеміологічною службою на повітряному транспорті України до ДПП "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"прийнята в межах повноважень Державної санітарно-епідеміологічної служби на повітряному транспорті Міністерства охорони здоров"я, і відповідає вимогам ст.ст.15, 17 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення".
Посилання апелянта на те, що Відповідачем було пропущено строки застосування адміністративно-господарських санкцій, що передбачені ст. 250 ГК України, то колегія суддів зазначає наступне.
Стаття 1 Господарського кодексу України визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб"єктами господарювання, а також між цими суб"єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання.
Частиною 4 ГК України (436-15) визначено, що не є предметом регулювання цього Кодексу адміністративні та інші відносини управління за участі суб"єктів господарювання, в яких орган державної влади або місцевого самоврядування не є суб"єктом, наділеним господарською компетенцією, і безпосередньо не здійснює організаційно-господарських повноважень щодо суб"єкта господарювання.
Враховуючи те, що Відповідач не наділений господарською компетенцією відносно Позивача, тому не застосовується вимога ст. 250 ГК України.
Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, а тому дії Відповідача є правомірними, а висновки суду першої інстанції є законними та обґрунтованими.
Суд першої інстанції правильно встановив обставини по справі та ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Підстав для скасування судового рішення - не має.
Керуючись ст.ст. 2, 10, 11, 71, 160, 195, 196, 198, 202, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів,-
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу представника позивача Дочірного підприємства з іноземними інвестиціями "Аіро Кейтерінг Сервісіз Україна"- залишити без задоволення.
Постанову Київського окружного адміністративного суду м.Києва від -06 вересня 2010 року залишити без змін.
Ухвала набирає чинності з моменту проголошення, проте може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складання Ухвали в повному обсязі.
Повний текст Ухвали складено 24.11.2010 року