ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 листопада 2010 року №25780/09/9104
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs14645281) )
Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:
головуючого судді: Улицького В.З.
суддів: Олендера І.Я., Каралюса В.М.
розглянувши у порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації на постанову Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 17.03.2009 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації про визнання неправомірними дій та зобов’язання до виплати заборгованості зі сплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,–
встановила:
У січні 2009 року позивач звернулася з позовом до управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації про визнання неправомірними дій та зобов’язання до виплати заборгованості зі сплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2007 рік.
Позивач свої позовні вимоги мотивувала тим, що вона є матір’ю малолітньої дитини та відповідно до ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", їй як особі яка здійснює догляд за малолітніми дітьми до досягнення ними трирічного віку повинна виплачуватися допомога в розмірі встановленому законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
Вважаючи, що виплата по догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку за період 2007 року здійснювалась не в повному розмірі, позивач звернулася до суду.
Постановою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 17.03.2009 року позов задоволено частково. Визнано неправомірними дії відповідача та стягнуто з останнього на користь позивача 1957,73 грн. заборгованості з допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Постанову суду оскаржив відповідач. Вважає, що оскаржувана постанова прийнята з помилковим застосуванням норм матеріального права та підлягає скасуванню з підстав викладених у апеляційній скарзі. Управління соцзахисту зокрема посилається на те, що статтею 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" встановлено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (2811-12) здійснюється за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.
Враховуючи те, що особи які беруть участь в справі в судове засідання не прибули, хоча належним чином були повідомлені про дату, час і місце судового засідання, колегія суддів вважає доцільним розглядати справу відповідно до ст. 197 КАС України в порядку письмового провадження.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія судді приходить до висновку, що апеляційну скаргу апелянта слід задоволити частково з наступних підстав.
Судом встановлено, що позивач є матір’ю є матір’ю малолітньої дитини, що підтверджується свідоцтвом про народження та відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (2811-12) має право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" 8 в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин), допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі встановленому прожитковим мінімумом для дітей віком до шести років.
Відповідно до ст. ст. 21, 22 Конституції України права та свободи людини є невідчужуваними, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод.
Статтею 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" встановлено, що у 2007 році щомісячна грошова допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яка виплачується відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) передбачена у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2007 року (v0a6p710-07) , справа №6-рп/2007 за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (254к/96-ВР) (конституційності) положень статей 29, 36, частини другої статті 56, частини другої статті 62, частини першої статті 66, пунктів 7, 9, 12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 статті 71, статей 98, 101, 103, 111 Закону України "Про Державний бюджет України" визнано такими, що не відповідають Конституції України (254к/96-ВР) (є неконституційними).
Положення статті 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", які визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення.
Статтею 62 Закону України "Про державний бюджет України на 2007 рік передбачено, що прожитковий мінімум на одну особу на місяць для дітей віком до 6 років становить: з 1 січня - 434 гривні, з 1 квітня - 463 гривні, з 1 жовтня - 470 гривень.
Відповідно до ч.4 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України (254к/96-ВР) , Закону України, міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує (правовий акт, який має вищу юридичну силу.
Відповідно до ст. 14 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день досягнення дитиною вказаного віку включно.
Разом з тим суд першої інстанції прийшов до помилкового висновку, щодо стягнення з відповідача конкретно визначену суму заборгованості, а саме 2739,30 грн., оскільки відповідно до вимог ст. 5 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", виключно повноваженнями щодо нарахування та виплати такої допомоги наділені органи управління праці та соціального захисту населення й суд не може перебирати на себе функцію органу, на який законом покладено такі повноваження.
З огляду на те, що судом першої інстанції рішення прийнято з порушенням норм матеріального права, оскаржувана постанова підлягає скасуванню, а позов задоволено частково.
Керуючись ст. ст. 195, 197, 198, 202, 205, 207, 254 КАС України, колегія суддів -
П О С Т А Н О В И Л А :
Апеляційну скаргу управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації Львівської області задоволити частково.
Постанову Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 17.03.2009 року у справі №2а-131/09/1323 скасувати та прийняти нову постанову, якою позов задоволити частково.
Визнати неправомірними дії управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації Львівської області щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_1 допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у розмірі визначеному ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" за період 09.07 2007 року по 31.12.2007 року включно.
Зобов'язати управління праці та соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації Львівської області провести нарахування та виплату ОСОБА_1 державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку встановленої ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років встановленого ст. 62 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" за період 09.07 2007 року по 31.12.2007 року включно, з врахуванням виплачених сум.
В задоволенні решти позовних вимог відмовити.
постанова набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі.
На постанову протягом двадцяти днів з моменту набрання нею законної сили може бути подана касаційна скарга безпосередньо до суду касаційної інстанції.
В. Улицький І. Олендер В. Каралюс
Головуючий:
Судді: