Які необхідно зібрати документи, щоб отримати гроші в банку, які заповіла мені моя мама? Мама померла у січні 2006 року.


Відповідно до положення Цивільного кодексу України (далі—ЦКУ) та Закону України «Про банки і банківську діяльність» відносини банку з клієнтом ґрунтуються на договірних засадах та регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Нацбанку України та угодами (договорами) між клієнтом і банком.

Порядок спадкування вкладу в банку регулюється ст. 1228 ЦКУ та п. 10.15 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою правління Нацбанку України від 12.11.2003  року № 492.

Відповідно до ст. 1228 ЦКУ вкладник має право розпоряджатися вкладом у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження в банку (фінансовій установі).

Згідно з частиною 3 ст. 1247 ЦКУ заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251—1252 ЦКУ. У переліку зазначених осіб немає посадових та службових осіб банків. Отже, вони не мають права посвідчувати заповіти щодо прав на вклади у банках.

Фізична особа може зробити заповідальне розпорядження банку (на випадок своєї смерті) щодо коштів, які їй належать (п. 10.15 Інструкції № 492). Якщо заповідальне розпорядження клієнта складається у формі окремого документа, то в ньому має бути зазначена дата його складання. Цей документ засвідчується підписом уповноваженого працівника банку і зберігається у справах з юридичного оформлення рахунку.

Згідно з частиною 2 ст. 1228 ЦКУ право на вклад входить до складу спадщини. І дія заповідального розпорядження може бути повністю або частково скасована складеним пізніше заповітом, якщо в ньому змінено власника рахунку (особу, до якої має перейти право на кошти), або якщо заповіт стосується всього майна спадкодавця.

А свідоцтво про право на спадкування грошей, щодо яких вкладник зробив розпорядження банку, після його смерті видається нотаріусом на загальних підставах (п. 220 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004  року № 20/5).

Видачу вкладу банк здійснює на підставі свідоцтва про право на спадщину на вклад (дозволу нотаріуса або за рішенням суду).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 18/2006