КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 2а-4244/09/2370 
Головуючий у 1-й інстанції: Гаращенко В.В.
Суддя-доповідач: Умнова О.В.
ПОСТАНОВА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"14" вересня 2010 р. м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs14585468) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Умнової О.В.
суддів: Маслія В.І., Кузьменко В.В..
розглянувши в порядку письмового провадження у м. Києві апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області на постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 17.09.2009 року по адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві професійних захворювань в Лисянському районі Черкаської області
- про визнання дій протиправними та стягнення коштів,-
В С Т А Н О В И Л А:
Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправними дії відповідача по відмові відобразити в акті щомісячної звірки витрат по особовим справам потерпілих, яким виплачено пенсії по інваліднеості внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання та пенсій у зв"язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за липень 2009 року державну адресну допомогу на суму 27854,73 грн., витрати на виплату вказаних сум 137,03 грн. та витрати на виплату непрацюючим пенсіонерам у розмірі 351,20 грн.
Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 17.09.2009 року у задоволенні вказаного позову відмовлено.
Позивач, не погоджуючись з даним рішенням суду, подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, просить скасувати оскаржувану постанову та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позов у повному обсязі.
В судове засідання сторони не з"явилися, про день час місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили, у зв"язку із чим, колегія суддів, відповідно до ст. 197 КАС України, розглядає дану справу в порядку письмового провадження.
Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити, виходячи з наступного.
З матеріалів справи вбачається, що позивач включив до акту звірки за липень 2009 року суми щомісячної державної адресної допомоги до пенсії, витрати на її виплату та витрати на виплату непрацюючим пенсіонерам. Вказаний акт звірки разом із списками осіб, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв"язку із втратою годувальника, направлені відповідачу.
Відповідач не прийняв до заліку суми адресної допомоги та включені суми витрат на її виплату за вказаний період.
Відповідно до ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"за рахунок коштів Пенсійного фонду України призначаються такі виплати: пенсія за віком; пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання; пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Використання коштів ПФУ на цілі, не передбачені цим Законом, забороняється.
Згідно ст.ст. 21, 25 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності"виплата пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Постановою правління Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 4.03.2003 року №5-4/4 (z0376-03) затверджено Порядок відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв"язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання".
Даним порядком визначено механізм відшкодування на централізованому рівні Фондом соціального страхування від нещасних випадків Пенсійному фонду України витрат, пов"язаних з виплатою відповідних пенсій.
Проаналізувавши норми чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, зокрема положення Основ законодавства України про загальнообов"язкове державне соціальне страхування (16/98-ВР) , Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) , Закону України "Про Пенсійне забезпечення" (1788-12) , Закону України "Про охорону праці" (2694-12) , колегія суддів вважає, що страховиком по виплаті щомісячної державної адресної допомоги та підвищення до пенсій одержувачам пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, у зв"язку з втратою працездатності з цих причин є Фонд соціального страхування від нещасних випадків, який у разі виплати такої пенсії особі органами Пенсійного фонду України зобов"язаний відшкодувати останньому такі витрати.
Виходячи з об"єкту даного спору та суб"єктного складу спірних правовідносин, змісту заявлених позивачем вимог та визначених Законом повноважень, функцій і обов"язків сторін у справі, колегія суддів вважає, вимоги позивача обґрунтованими.
Згідно зі ст. 198 ч.1 п. 4 та ст. 202 КАС України, суд апеляційної інстанції скасовує постанову суду першої інстанції та приймає нове рішення, якщо встановить порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.
За таких обставин, апеляційну скаргу слід задовольнити, постанову суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення про часткове задоволення вимог позову.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 196, 198, 202, 205, 207 КАС України, колегія суддів, -
П О С Т А Н О В И Л А:
Апеляційну скаргу УПФУ в Лисянському районі Черкаської області задовольнити.
Постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 17.09.2009 року скасувати.
Ухвалити нове рішення, яким позов УПФУ в Лисянському районі Черкаської області до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві професійних захворювань в Лисянському районі Черкаської області про визнання дій протиправними та стягнення коштів задовольнити.
Визнати протиправними дії відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві професійних захворювань в Лисянському районі Черкаської області по відмові відобразити в акті щомісячної звірки витрат по особовим справам потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання та пенсій у зв"язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за травень-липень 2009 року державну адресну допомогу на суму 27854,73 грн., 137,03 грн. –витрат по виплаті та доставці допомоги, 351,20 –витрат на виплату непрацюючим пенсіонерам.
Стягнути з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві професійних захворювань в Лисянському районі Черкаської області на користь Управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області в рахунок відшкодування витрат на виплату державної адресної допомоги, витрат, пов"язаних з її виплатою та виплатою непрацюючим пенсіонерам у розмірі 28342,96 грн.
Ухвала набирає законної сили через п"ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, може бути оскаржена протягом двадцяти днів, шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя:
Судді: