Яких потрібно додержуватись вимог для прийняття до розгляду скарги Європейським Судом?

Для прийняття до розгляду Європейським Судом скарги потрібно додержуватись таких вимог:

  1. заява не може бути анонімною;

  2. Суд буде розглядати заяву, тільки якщо є факт конкретного порушення прав і особа дійсно є жертвою цього порушення. Наприклад, якщо особа заявляє, що певний закон не міг би порушити права людини, то таку заяву до провадження не приймуть;

  3. мають бути використані всі національні засоби захисту, тобто заявник має попередньо звернутися до судів трьох рівнів: першої інстанції, апеляційного й Верховного Суду України;

  4. особа може звертатися до Європейського Суду тільки протягом шести місяців з моменту винесення остаточного рішення Верховним Судом України;

  5. до розгляду не беруться заяви, якщо права особи були порушені до 11 вересня 1977 року, тобто до набуття чинності Конвенції «Про захист прав і основних свобод людини» для України.

Особа може надіслати скаргу лише проти дій або рішень органів влади однієї з цих держав (парламенту, адміністрації, судів тощо). Суд не розглядає скарги, спрямовані проти приватних осіб або недержавних організацій.

Окрім того, визначено механізм звернення до Європейського Суду.

Спочатку потрібно надіслати листа за такою адресою:

Аu Greffier de la

Cow europeenne des Droits de I'Homme

Conseil de /'Europe

F-67075 Strasbourg Cedex

France — Франція

в якому:

—  дати стислий виклад скарг;

—  зазначити, які саме із прав за Конвенцією було порушено;

—  констатувати, які саме засоби судового захисту було попередньо використано;

—  навести перелік офіційних рішень, прийнятих у справі, зазначивши дату кожного рішення, а також дати стислий виклад самого рішення (додати копію кожного з цих рішень).

Секретар Суду дасть відповідь на лист і може попросити надати додаткову інформацію чи документи або додаткові роз'яснення до скарг. Якщо з листування із секретарем з'ясується, що скарга може бути зареєстрована як заява і подавач скарги бажає, щоб це було зроблено, йому буде надіслано необхідний документ, який треба подати як офіційну заяву. Після заповнення і подання заяви її буде передано до Суду.

Секретар інформуватиме подавача скарги про просування справи. На початковій стадії провадження у справі процес здійснюється письмово, тому приїздити до Суду особисто немає потреби. Якщо це можливо, необхідно ознайомити з обставинами справи адвоката і доручити йому представляти її. На наступній стадії провадження, якщо особа не має достатніх коштів, щоб оплатити гонорар адвокатові, їй може бути надано право на отримання безоплатної правової допомоги. Але правова допомога не може бути надана в той час, коли особа подає заяву.

Порядок розгляду заяви починається з її реєстрації. Потім комітет у складі трьох суддів має розглянути її на відповідність умовам прийнятності.

Якщо порушень щодо прийнятності не виявлено, а в заяві йдеться про серйозні питання права, вона надсилається до країни відповідача, уряд якої повинен сформулювати свою позицію стосовно конкретної ситуації. Після ухвалення рішення про прийнятність заяви до розгляду, державі й заявнику надається три місяці для досягнення дружнього врегулювання. Це дозволяє з одного боку, уникнути констатації на міжнародному рівні факту порушення в державі прав людини, а з іншого — повернутися обличчям до людини, певною мірою визнати порушення прав і виправити становище. Якщо ж дружнє врегулювання не вдається, справа потрапить на розгляд до суду. Європейський Суд має з'ясувати, чи дійсно мало місце втручання у певні права людини з боку державних органів, чи це вручання було таким, що ґрунтувалось на законі або на принципі необхідності в демократичному суспільстві тощо.

Останній етап розгляду заяви — це винесення Європейським Судом рішення про порушення прав, гарантованих Конвенцією. Якщо рішення винесено на користь особи, держава, має, по-перше, відновити порушене право. Це може бути грошова компенсація або відновлення судового провадження у справі. А по-друге, змінити своє законодавство або практику застосування цього законодавства таким чином, щоб більше не порушувати права людини.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 26/2006