Головуючий у 1 інстанції - Борзаниця С.В.
Суддя-доповідач - Дяченко С.П.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 червня 2010 року справа №2а-20966/09/1270
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs22161768) )
зал судового засідання №5 у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Дяченко С.П., суддів: Сіваченко І.В., Нікуліна О.А.
при секретарі судового засідання Солодько О.І.
за участю представника позивача: Нікітіної Ю.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" на постанову Луганського окружного адміністративного суду від 21 липня 2009 року у адміністративній справі №2а-20966/09/1270 за позовом заступника прокурора Луганської області, діючого в інтересах Державної інспекції з енергозбереження в особі Територіального управління Державної інспекції з енергозберження по Луганській області, до Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" про стягнення суми економічних санкцій у розмірі 421800,92 грн.,-
ВСТАНОВИЛА:
Позивач звернувся до суду з позивом до Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" про стягнення суми економічних санкцій у розмірі 421800,92 грн.
Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 21 липня 2009 року позов задоволено.
Стягнуто з Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" суму підвищеної плати за нераціональне використання паливно - енергетичних ресурсів у розмірі 421 800 грн. 92 коп. в доход Державного бюджету України, одержувач: Державний бюджет м. Антрациту, 21081200, рахунок 31210202700010, код ЗКПО 25992095, МФО 804013, банк одержувача ГУ ДК України в Луганській області, призначення платежу: "Штрафні санкції за порушення законодавства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.
Відповідач з постановою суду першої інстанції не погодився, подав апеляційну скаргу, в якій зазначив, що судом неправильно застосовані норми матеріального права, просить постанову суду першої інстанції скасувати та постановити нове рішення, яким відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.
Інші особи у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені у встановленому законом порядку. Відповідно до статті 196 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання сторін належним чином повідомлених не є перешкодою для апеляційного розгляду справи.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, представника позивача перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне:
Повноваження Державної інспекції з енергозбереження щодо здійснення державного контролю за станом обліку паливно-енергетичних ресурсів; застосування підвищеної плати за перевитрати газу та інших паливно-енергетичних ресурсів у разі їх неефективного використання, передбачені постановою Кабінету Міністрів України №1039 від 29.06.2000 року (1039-2000-п) . Наказом Державного комітету України з енергосбереження від 04.08.2000 року №64 "Про затвердження Порядку проведення перевірок ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах, в установах та організаціях та усунення фактів їх неефективного використання", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2000 року за № 653/4874 (z0653-00) , визначений механізм накладення та стягнення підвищеної плати
Згідно з пунктом 1 Положення про територіальне управління Державної інспекції з енергозбереження по Луганській області, затвердженого Наказом Державної інспекції з енергозбереження № 35 від 20.03.2009р., територіальне управління Державної інспекції з енергозбереження по Луганській області є структурною одиницею урядового органу державного управління.
У відповідності до ст. 9 Закону України "Про енергозбереження", основою для здійснення управління у сфері енергозбереження, є зокрема, здійснення функцій по контролю у відповідній сфері.
Державна інспекція з енергозбереження, є органом державного управління у цій сфері, що закріплено у п.1 Положення про Державну інспекцію з енергозбереження, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.00 № 1039 (1039-2000-п) .
Статтею 26 розділу V Закону України "Про енергозбереження" (74/94-ВР) передбачено, що державний контроль у сфері енергозбереження здійснюється згідно з порядком, встановленим Кабінетом Міністрів України. Державному контролю підлягає енергетичне господарство, що включає всі підприємства і установи з отримання, переробки, перетворення, транспортування, зберігання, обліку та використання паливно-енергетичних ресурсів, що розміщені на території України.
Правові та організаційні заходи, основні принципи та порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контрою), їх посадових осіб під час здійснення державного нагляду (контролю) визначені Законом України "Про основні заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) .
Механізм проведення Державною інспекцією з енергозбереження перевірок ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та усунення фактів їх неефективного використання на підприємствах, в установах та організаціях встановлений відповідним Порядком проведення перевірок ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах, в установах та організаціях та усунення фактів їх неефективного використання, що затверджений наказом Державного комітету України з енергозбереження від 04.08.00 № 64 (z0653-00) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.09.00 за № 653/4874 (z0653-00) .
Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції встановив фактичні обставини справи, правильно застосував норми матеріального та процесуального права, виходячи з наступного:
29.01.2009 року Територіальним управлінням Державної інспекції з енергозберження по Луганській області було проведено перевірку стану використання паливно-енергетичних ресурсів теплопостачальним підприємством Антрацитівського МКП "Теплокомуненерго".
За наслідками перевірки складено акт № 15-12/012 від 29.01.2009 року, яким встановлені : факти неефективного використання газу у кількості 2,821 тис.м куб./рік внаслідок незадовільного технічного стану котла ТВГ-8М №2 на котельні №12. Також виявлений факт неефективного використання електроенергії у кількості 428,1375 тис. кВт.год/рік внаслідок перевищення фактичних витрат електроенергії на відпуск 1 Гкал теплової енергії понад показники, затверджених норм питомих витрат.
Згідно припису до акту перевірки стану використання паливно-енергетичних ресурсів теплопостачальними підприємствами № 15-12/012 від 29.01.2009 року відповідач був зобов'язаний виконати ряд заходів, жоден з яких не стосується усунення порушень, які призвели до перевитрати газу та інших паливно-енергетичних ресурсів внаслідок технологічної недосконалості процесів, що потребує значних матеріальних і фінансових ресурсів.
Постановою від 30.01.2009 року № 15-12/102-1 територіального управління Державної інспекції з енергозбереження по Луганській області на підставі ст. 11 Закону України "Про енергозбереження" до відповідача застосовано економічні санкції у вигляді підвищеної плати за нераціональне використання паливно - енергетичних ресурсів у розмірі 421 800,92 грн.
Відповідно до ст. 2 КАСУ завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Згідно ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України. Суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Порядок накладення Національною комісією регулювання електроенергетики, державними інспекторами з експлуатації електричних станцій і мереж, державними інспекторами з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії на суб’єктів господарської діяльності незалежно від форм власності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику визначається Положенням про порядок накладення на суб’єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999 року № 1312 (1312-99-п) (далі – Положення).
Згідно п.11 Положення (1312-99-п) , рішення про накладання на суб’єктів господарської діяльності штрафів може бути оскаржене в установленому законом порядку.
Проте, відповідачем постанову від 30.01.2009 року про застосування підвищеної плати за нераціональне використання паливно - енергетичних ресурсів не оскаржено.
Правовою підставою прийняття спірної постанови відповідачем визначений пункт "е" статті 11 Закону України "Про енергозбереження" від 1 липня 1994 року № 74/94-В.Р. відповідно до якого, економічні заходи для забезпечення енергозбереження передбачають застосування економічних санкцій за марнотратне витрачання палива та енергії внаслідок безгосподарної або некомпетентної діяльності працюючих.
Таким чином, під час перевірки Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" були встановлені факти неефективного використання паливно-енергетичних ресурсів з систематичним перевищенням стандартизованих енергетичних рівнів та порушення інших вимог раціонального використання та ощадливого витрачання паливно-енергетичних ресурсів.
Відтак, за перевитрати газу та інших паливно-енергетичних ресурсів внаслідок неефективного його використання, виявлені органами Державної інспекції з енергозбереження, сплачується підвищена плата.
Суми підвищеної плати за неефективне використання газу та електроенергії нараховані відповідно до вимог Закону України "Про енергозбереження" (74/94-ВР) , до Порядку проведення перевірок ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах, в установах та організаціях та усунення фактів їх неефективного використання, затвердженого наказом Державного комітету України з енергозбереження 04.08.2000 року № 64, та постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.93 р. № 699 (699-93-п) "Про заходи щодо ефективного використання газу та інших паливно-енергетичних ресурсів в народному господарстві".
На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції ретельно перевірено доводи сторін, дано їм вірну оцінку, постанова суду від 21 липня 2009 року є законною і обґрунтованою, доводами апеляційної скарги висновки, викладені в судовому рішенні не спростовуються, підстави для скасування постановленого по справі судового рішення відсутні.
Ухвала в повному обсязі виготовлена 02 липня 2010 року.
Керуючись статтями 24, 160, 167, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" - залишити без задоволення.
Постанову Луганського окружного адміністративного суду від 21 липня 2009 року у адміністративній справі №2а-20966/09/1270 за позовом заступника прокурора Луганської області, діючого в інтересах Державної інспекції з енергозбереження в особі Територіального управління Державної інспекції з енергозберження по Луганській області, до Антрацитівського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго" про стягнення суми економічних санкцій у розмірі 421800,92 грн. - залишити без змін.
ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення; може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення ухвали в повному обсязі.
Головуючий:
Судді:
Дяченко С.П.
Сіваченко І.В.
Нікулін О.А.