Головуючий у 1 інстанції - Логойда Т.В.
Суддя-доповідач - Ястребова Л.В.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 червня 2010 року справа №2а-1584/10/0570
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24372238) )
приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
Головуючого судді: Ястребової Л.В
Суддів: Ляшенка Д.В.
Колеснік Г.А.
при секретарі Дровниковій К.В.
за участю:
представника позивача ОСОБА_3
представника відповідача Шубських О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Будьонівському районі м. Донецька на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2010 року по справі №2-а-1584/10/0570 за позовом суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 до Державної податкової інспекції у Будьонівському районі міста Донецька про визнання неправомірним рішення та зобов'язання вчинити дії,-
ВСТАНОВИЛА:
Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом.
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2010 року адміністративний позов суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 задоволено в повному обсязі .
Скасовано рішення Державної податкової інспекції у Будьонівському районі міста Донецька, викладене в листі від 16 грудня 2009 року № 14278/К/1701З.
Зобов'язано Державну податкову інспекцію у Будьонівському районі міста Доненька видати свідоцтво про сплату єдиного податку фізичній особі - підприємцю ОСОБА_6 з 01 січня 2010 року.
Присуджено суб'єкту підприємницької діяльності - фізичній особі ОСОБА_5 здійснені нею документально підтверджені судові витрати в розмірі 2 503 (дві тисячі п'ятсот три) гри. 40 (сорок) коп. з Державного бюджету України.
В апеляційній скарзі Державна податкова інспекція в Будьонівському районі м. Донецька просить скасувати постанову суду першої інстанції, прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права.
Представник позивача в судовому процесі проти доводів апеляційної скарги заперечував та просив залишити їх без задоволення.
Представник відповідача в судовому процесі доводи апеляційної скарги підтримав та просив їх задовольнити.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення сторін, дослідивши матеріали справи в межах апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Як встановлено судом першої та апеляційної інстанцій, що суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_5 у 2009 році була платником єдиного податку зі ставкою єдиного податку по видам діяльності 200 грн.
14 грудня 2009 року позивач звернулася до Державної податкової інспекції у Будьонівському районі міста Донецька із заявою про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності з 01 січня 2010 року.
В задоволенні заяви відмовлено з посиланням на те. що на час її подання по особовому рахунку платника єдиного податку значився податковий борг у сумі 1 543.93 грн,. що виник внаслідок відсутності надходження чергових платежів за період з 20 квітня 2009 року, про що на її адресу направлено лист за підписом заступника начальника інспекції від 16 грудня 2009 року №14278/К/17013.
Судом також встановлено, що 15 квітня 2009 року позивач подала до Калінінської філії АКБ "Національний кредит" платіжне доручення на суму 1 600 грн., в якому вказувалося призначення платежу: "єдиний податок за травень - грудень 2009 року".
Банк повідомив про невиконання платіжного документу у зв'язку з недостатністю коштів на кореспондентському рахунку юридичної особи, при цьому залишивши в себе платіжне доручення позивача.
Платіж банком був виконаний лише 23 грудня 2009 року.
Відповідно до п. 4 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 03 липня 1998 року № 727/98 (727/98) письмова заява про застосування: спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктом малого підприємництва подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.
Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийняте не більше одного разу за календарний рік.
Орган державної податкової служби зобов'язаний протягом десяти робочих днів видати безоплатно свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.
Враховуючи вимоги законодавства умовою для застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності було волевиявлення особи у виді подачі відповідної заяви та відсутність заборгованості по сплаті податків на день подачі заяви.
Оскільки на час звернення до податкового органу та за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду позивачем не були сплачені всі податки за попередній звітний (податковий) період, тому суб'єкт владних повноважень правомірно відмовив в застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на наступний рік. надавши письмову мотивовану відмову, що відповідало вимогам законодавства.
Із матеріалів справи вбачається, що позивач добросовісно виконувала обов'язок по сплаті єдиного податку - проявила волевиявлення про сплату вказаного податку за весь період до кінця 2009 року ще у квітні 2009 року, надавши банку відповідне платіжне доручення, яке було виконано невчасно, але до кінця 2009 року.
Колегія суддів погоджує висновок суду першої існтанції, що за наявності вказаних обставин слід зобов'язати відповідача видати позивачу свідоцтво про сплату єдиного податку.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що судове рішення першої інстанції прийнято з дотриманням норм матеріального та процесуального права і не може бути скасовано чи змінено з підстав, що наведені в апеляційній скарзі.
Враховуючи наведене та керуючись статтями 195, 196, пунктом 1 статті 198, ст.ст. 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції в Будьонівському районі м. Донецька - залишити без задоволення.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2010 року по справі №2-а-1584/10/0570 за позовом суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 до Державної податкової інспекції у Будьонівському районі міста Донецька про визнання неправомірним рішення та зобов'язання вчинити дії– залишити без змін.
ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення.
Повний текст ухвали виготовлено 02 липня 2010 року
Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.
Колегія суддів